Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Днес отплава корабът, който ще повтори маршрута на Титаник

Круизният кораб „Балморал” (Balmoral) тръгва днес 8 април от английското пристанище Саутхемптън по маршрута на трансатлантическия лайнер „Титаник”, откъдето точно преди 100 години в своя последен път се отправя най-големият за времето си пасажерски лайнер. За да е пълна реконструкцията на драматичните събития, днешните пасажери ще получат също и дрехи от онова време и ще се хранят с ястията, на които са се наслаждавали чак до последния си час пътниците на „Титаник“.Тази година се навършват точно 100 години от най-известната и трагична морска катастрофа в историята на човечеството – сблъсъка с айсберг и потъването на „Титаник“. Това е поводът да бъде организирано пътешествие, което да повтори маршрута, разбира се, без трагичния край на известния кораб. Точно 1309 авантюристи от цял свят, колкото са били и пътуващите на „Титаник“, са се престрашили да си купят билети за пътешествието и да изпитат върху себе си тръпката от повторението на маршрута на знаменития лайнер. Организаторите на рейса обещават, че корабът точно ще пресъздаде маршрута, като премине по абсолютно същия път, по който е плавал и „Титаник“ преди столетие. На мястото на трагичната гибел пък ще се състои траурна церемония. Естествено за разлика от оригиналния „сценарий“ на пътуването пасажерите на настоящия круиз са получили твърдите уверения на организаторите, че ще стигнат до Ню Йорк цели и невредими. Круизът в памет на „Титаник“ се организира от 3 години.

В нощта на 14 срещу 15 април Balmoral би трябвало според плана да е достигнал до същото място в Атлантическия океан, където е бил и „Титаник“, когато около 23,40 се блъска в айсберг и след 2 часа и 40 минути потъва. В катастрофата загиват 1517 човека, спасени са около 700.

Но заради пресъздаването на детайлите от маршрута организаторите обещават на пасажерите да получат дрехи, аналогични на тези, носени от пътниците на оригиналния кораб. Вечерята им пък ще включва стриди, печени гълъби, както и кокошка по лионски – точно същото меню, което е било поднесено на пътниците и преди сто години. Дори музикантите трябва да свирят същата музика, която е звучала в последните часове на „Титаник“. Главният момент от круиза би трябвало да се състои на седмия ден от пътуването – 14 април, примерно на 640 км от Нюфаундленд, където преди 100 години от „Титаник“ се чува „Пред нас има айсберг!“. Пасажерите от съвременния круиз ще участват в паметна служба на мястото на катастрофата.Цената на круиза не е съвсем типична за едно 12-дневно морско пътешествие – 9500 долара. Но заради голямото търсене компанията решила да направи два рейса – вторият ще мине по същия маршрут, по който „Титаник“ е трябвало до се върне във Великобритания от Ню Йорк. Корабът MS Balmoral е собственост на испанската компания Fred Olsen. Въпреки амбициозната идея той няма много общо с „Титаник“ – „Балморал“ е по-къс – той е дълъг едва 185 метра срещу 265-те на „Титаник“, и е по-бавен с 3 възела, но това не отказва ентусиастите. Пътуването се организира от британската компания Miles Morgan Travel.

Ако някой не е успял да си купи билет за това пътуване, все още има шанс за друго подобно. От началото на годината започна купуването на места на руска подводница, която през лятото трябва да се спусне до мястото, където сега лежи потопеният „Титаник“. Стойността на билета е 59 000 долара.

По повод 100 години от потъването на „Титаник“ през април се организира и аукцион, на който ще бъде продадена старинна колекция от вещи от легендарния лайнер. Общо в нея са включени 5500 предмета, сред които домакински съдове, накити, отломки от плавателния съд, пари…

По предварителни оценки стойността на вещите е 190 милиона долара. Според решение на съда вещите в колекцията не могат да бъдат продавани поотделно, а на един купувач, който пък се задължава да я съхранява добре и да я показва публично.Продажбата е първа по рода си в историята и най-вероятно ще предизвика огромен интерес сред колекционерите, убеден е ръководителят на аукционната къща Арлан Етингер. Един от експонатите е 17-тонна секция от корпуса на лайнера. Предметите ще бъдат придружени с видеозаписи и ценни документи за находките. Сред тях са триизмерни образи на кораба, кадри от дълбоководните изследвания на останките му и единствената и най-детайлна карта на мястото на потъването. Две години след откриването на „Титаник“ през 1985 г. изследователите му вадят за първи път вещи и предмети от него. За 25 години оттогава са открити над 5000 артефакта. През 2007-а след пълната им реставрация и направени експертизи обектите са оценени на $189 милиона.

standart.bg