Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Айфонът измести автомобила от сърцата на американските младежи

От края на Втората Световна война взимането на книжка е нещо като своеобразен обред, който отбелязва преминаването на тинейджърите към по-зряла възраст, но напоследък това се случва все по-рядко в Щатите, показва ново изследване, цитирано от „Асошиейтед прес”. Делът на младежите на 20 или 30 години с шофьорска книжка е намалял значително през последните три десетилетия не само САЩ, но и в някои други богати държави с висок процент на потребителение на интернет, показва проучването. Едно възможно обяснение е, че виртуалният контакт чрез интернет и други електронни средства намалява необходимостта от срещи лице в лице сред младите хора.От 1983 г. до 2008 г. броят на 16 до 39-годишните със свидетелства за управление намалява значително. Най-значителен дял бележи възрастовата група от края на пубертета и началото на 20-те години, според проучването на Университета на Мичиган. Около 69% от 17-годишните са имали шофьорска книжка през 1983 година. До 2008 г. процентът спаднал до 50.92% от американците на възраст от 20 до 24 през 1983 г. са имали книжки. Двадесет и пет години по-късно процентът е 82. В по-високите възрастови групи спадът е по-малко драматичен. Но дори и сред 35 до 39-годишните има 3,2% .

Други причини за намаляващия брой правоспособни водачи са финансовите разходи за поддържане на автомобили и миграцията на младите хора към големите градове, където има повече алтернативи на шофирането. Забелязва се обаче ясната тенденция, че в страните, където има много високо потребление на интернет броят на шофьорите е по-малък.

„Автомобилните производители са наясно с тенденцията от около пет години”, казва Глория Бергуисит, заместник-председател на „Алианса на производителите на автомобили”. „Това е една от причините, индустрията да гледа към пазарите в Азия за растеж, а не към САЩ и Европа. В продължение на поколения, автомобилът символизираше свобода“, добавя тя. „На 16, много хора искаха да получат шофьорска книжка , защото това е начинът, чрез който бързо стигаха до приятелите си.“ Сега вече айфонът замени автомобила като връзка. За младите най-важно е да бъдат в контакт с приятелите си и щом имат тази алтернатива, вече не са толкова фокусирани върху притежаването и ползването на лично превозно средство.“, обяснява тя.

http://www.manager.bg