Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Последно за Морската

      Не веднъж съм писал или говорил за Морската градина на Варна. Преди три години дори организирах протест срещу строителството в парка на Варна, след като събрах над 12 000 привърженика на идеята „Морската градина на Варна не е строителна площадка”. През 2009 г. на протеста пред Пантеона се събрахме 10-на души, всички репортери на националните ТВ и … Данчо Симеонов, в качеството си на представител на Общината.Пред представителите на медиите, бъдещият тогава Областен управител ме увери, че над строителството в Морската градина има обявен мораториум и градежи в парка повече няма да има. Днес, града ни се тресе от очакването, че 62 % от Морската градина ще бъдат превърнати в жилищен квартал. Новината пристигна от г-н Борислав Гуцанов и вестникът на съпругата му, които бидейки понастоящем в опозиция отвориха огромна уста в защита на парка. Същия Гуцанов, който не каза нищо по времето на преходните строежи в Градината, като ресторант „Вила Рома”, луксозната кооперация отсреща и прочие частни къщи от по 5-6 етажа, които се появиха по неговото управленско време. Такава е разкошната вила до Метеорологична служба – Варна собственост на богат руснак, както и още две чудесни къщи намиращи се пак там – над и около базата на НИМХН – БАН в морската. Всъщност къщи, хотели, ресторанти, градински центрове в Градината вече има колкото щеш! Има дори и хипермаркет. Колко точно са къщищата в района на Делфинариума? Някой броил ли е?…Фактът е един – Морската градина отдавна е взела – дала, днес Общината просто узаконява това престъпление. Буквално в деня, в който Държавата й прехвърли собствеността над Морската градина.

Преди да ви запозная с версиите по случая, бих искал да обърна малко внимание на историята на Морската градина в частност и на Варна, като цяло:  Само 3 години след Освобождението, през 1881 г. тогавашния кмет на град Варна, Михаил Колони  се събудил една сутрин с идеята, че Варна няма да е град, ако няма Парк. За целта, по молба на Колони, известния археолог Карел Шкорпил, който тогава живял и работил в града ни, повикал архитекта на парковете Белведере и Шьонбрун, чехът Антон Новак, който проектирал и построил Морската градина на Варна.

(Новак взел толкова присърце идеята и се справил толкова добре със задачата, че тогавашната градска управа му построила къща на входа на Морската в знак на благодарност (1899). Същата къща, която по особено съмнителен начин и за съмнителна цена,  години по-късно става собственост на русенецът Красимир Узунов, благодарение на любезното съдействие на тогавашния областен управител Добрин Митев.)

През 1908 г. е решено в Морската Градина да се създаде алея на възрожденците. Издигнати са паметници на най-великите българи – Христо Ботев, Васил Левски,св. Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Любен Каравелов, Стефан Караджа, Георги Бенковски, Панайот Волов, св. Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Антим I, Петър Берон, Константин Фотинов, Васил Априлов (откраднат), Петко Славейков, братя Миладинови, Гаврил Кръстевич и Тодор Икономов.

Пак по царско време в Морската градина се появили Аквариумът (1906) и тенис-корт и игрище (1928). Комунизмът също не останал длъжен на Морската градина – през 50-те години се създава Музей на Българския Военноморски флот, а на 30 април 1961г. пак комунистическия режим дарява Варна със Зоопарк. През 1968 г. пък Варна се построяват Обсерватория и Слънчев часовник. По Татово време, през 1984 г. във Варна отваря врати и единствения в България Делфинариум.

Защо изброявам всички тези дати? Правя го само с една единствена цел  – За да направим заедно извода, че НИЩО съществено не е направено за Морската Градина на Варна през последните 23 години на преход , демокрация или олигархия, както искате.  Да, направиха ремонт на Алеята под Пантеона, паркинг под Спортна Зала и две-три игрища. За 23 години толкова. Как да ги съпоставим с мащабното строителство на хайде да ги наречем с истинското им име – ЧАСТНИ ИМОТИ? Можем ли? Не мисля.

Нека вместо това се обърнем към към версиите относно протестите и бъдещето на Морската: ГЕРБ и Кмет се кълнат, че крупно строителство в Морската няма да има въпреки разрешението за строителство във въпросните 62% от Парка, тъй като при евентуални градежи щели стриктно  да се спазват законите и съответно в Градината да се строят само леки конструкции, като игрища, кортове и прочие. Нищо че появилият се (сякаш да ми послужи за пример) непосредствено след Избори 2011 „Спортен комплекс Тринити Парк” освен с игрища, разполага и с „изключително стилно заведение”, което трудно би могло да се определи, като временна постройка.

Навярно пак от управляващата фракция ГЕРБ – Йорданов иде и слуха, че варненци са водени „за носа” от представителя на опозицията Борислав Гуцанов, който днес се самоизлъчва, като „спасителят” на Варненския Парк. Нищо че в случая Гуцанов е навярно прав.
(Тук аз ще попитам – Къде бяхте г-н Гуцанов, когато се строяха всички сгради, на които в момента се „дивят” варненци и гостите на града? Защо тогава не казахте НИЩО?!) Друг слух говори, че протестите се организирали (и финансирали) от баровците, които от години живеят в Морската градина. „В гората да живееш е готино и имотите в момента  струват милиони. Колко ще струват обаче, ако застроят Морската” – този риторичен въпрос ми зададе един съгражданин, днес.Към слуховете добавям и официално лансираната версия, че протестите били с цел да бъде забавено приемането на ОУП, което едва ли отговаря на истината.

Всъщност, дали Общината не чакаше Държавата да й присъди собствеността на Морската Градина за да приеме ОУП?!…Каквото и да говорим, на властта във Варна й изнася да лансира хипотези за опозиционна атака. Върви и версията с мутренските интереси.Навярно има и още слухове. Все опровергаващи и неглижиращи народното недоволство. Това че хората НЕ желаят жилищен квартал на мястото на Морската не било вярно. Че не искат коли, камиони, самосвали в Морската също. Не било истина и че не искат палми и ресторанти. На тези нагли и безочливи твърдения, аз ще отговоря така (надявам се от името на всички):

ХОРАТА СИ ИСКАТ ПАРКА!

Дали има платени протестиращи? Дали има партийни интереси в протеста? Дали на някакви баровци не им изнася да имат нови комшии?!
Какво значение има това?!  Какво общо има с Морската градина?! В Морската не трябва да се строят жилища и прочие комерсиални сгради. В Морската не трябва да влизат автомобили. В Морската трябва да се ремонтира Зоопарка. Да се оправи осветлението. Да се подменят пейките. Да се ремонтират алеите разрушени от тежкотоварните машини, които съсипаха огромна част от Морската по време на строителството до момента. Да се садят дървета. Цветя. Нови паметници. Нови игрища. Нови сцени.Поддръжка да има. Охрана да има.

И най-важното! Разковничето:
ВСИЧКИ ПОСТРОЕНИ ДО МОМЕНТА КООПЕРАЦИИ, РЕСТОРАНТИ, ВИЛИ И ПОДОБНИ В МОРСКАТА ГРАДИНА НА ВАРНА ДА БЪДАТ СЪБОРЕНИ!    ДА СЕ ОБОСОБИ ИСТОРИЧЕСКО ЯДРО НА МОРСКАТА ГРАДИНА ОТ БАСЕЙН ПРИМОРСКИ ДО ПОЛИГОНА НА ПОЧИВКА! ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКОТО ЯДРО НА МОРСКАТА ГРАДИНА! ТОЧКА!

Да, приятели. Това е начина. Може да звучи радикално, идиотско или както искате, но това е моето мнение. Съжалявам за всички, на които този текст няма да им хареса. Но най-много съжалявам за Морската Градина.

Борис Касиков