Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Сутрешното разбуждане е постижимо и без кафе

Приготвянето и изпиването на чаша кафе сутрин е неделим ритуал от всекидневието на повечето хора. Съществуват обаче и много други тонизиращи напитки, които могат да ни помогнат да отворим широко сънените си очи и да ни снабдят с необходимата енергия за успешен старт на деня.Предлагаме ви няколко предложения, направени от колегите от сайта за здравословен начин на живот FitWell.bg.

Портокали

Като оставим настрана немалкото им хранителни достойнства, оранжевите плодове могат да се похвалят и с приятен и свеж аромат. Това е причината етеричното масло от портокал да се използва засилено в ароматерапията. Твърди се, че, освен всичко друго, същото има мигновено енергизиращо действие. Така че прясно изцеденият портокалов сок е способен да замести кафето – ако не всеки ден, то поне един-два пъти в седмицата. А ако разполагаме и с малко повече време, можем да си приготвим изключително вкусен и полезеншейк от портокал.

Грейпфрути

Да, те са другите унищожители на сънливостта. Шейкът, приготвен от тях, е способен да отвори очите ни сутрин за нула време. Нещо повече, миризмата на тези плодове сама по себе си също действа събуждащо.

Не е случайно, че етеричното масло от грейпфрут е незаменима съставка в редица спа изживявания. Достатъчно е няколко капки от него да се капнат върху гъбата за баня и после цялото тяло да се натрие, сутрин под душа. Тонусът е гарантиран.

Мента

Не става въпрос за едноименната алкохолна напитка, а за ментата под формата на чай. Специфичният ? аромат може да вдигне дори мечка от зимния ? сън. Така че растението е много добър помощник в сутрешното тонизиране.

Зелен чай

Зеленият чай е една от най-популярните алтернативи на кафето. В него също има кофеин, макар и по-скромни дози. Но все пак достатъчни, за да ни разбудят.

Освен това освежаващата напитка може да се похвали с многобройни здравословни ползи. Тя съдържа катехини – силни антиоксиданти, които понижават риска от редица заболявания. Твърди се също, че е добър помощник в отслабването.

Вода с резенче лимон

Понякога нещата са по-прости, отколкото изглеждат. Така, за разлика от кафето, което ви дава само инстантен прилив на енергия, лимончето в прозрачната течност ще поддържа тонуса ви през целия ден. Този цитрусов плод освен това активира храносмилателните процеси в организма и допринася за доброто състояние на стомаха.

FitWell.bg