Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Изграждането на пречиствателна станция за „Златни пясъци“ е основен приоритет за Варна

Проектите за Варна ще бъдат приключени следващата седмица, съобщи на пресконференция днес кметът Кирил Йорданов. Той каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисов, който е пожелал варненци да бъдат запознати с предприетото за града. „Предай, че Варна е ясен приоритет на правителството.“ Това е казал премиерът на варненския кмет.Първият приоритет за Варна е изграждането на пречиствателна станция и дълбоководно заустване за „Златни пясъци“, разкри Кирил Йорданов. Нужните средства са в размер на 49 300 000 лева. 56 000 000 евро пък са нужни за интегриран градски транспорт във Варна. Третият важен въпрос за града е изграждането на бул.“Трети март“. По думите на кмета пътната настилка трябва да бъде изцяло разрушена и изградена наново от Дом на красотата до входа на квартал „Владиславово“. Дейностите по проекта ще бъдат разгледани и актуализирани на държавно ниво, след което ще бъде преценено какво ще бъде отпуснатото финансиране, добави Йорданов.

Община Варна е изпратила писмо за естакадата над „Трифон Зарезан“ до МРРБ, поискано от Министерството на финансите. Премиерът Борисов е поискал да бъде докладвано за финансирането на проекта, след което е изпратено и ново писмо, съобщи кметът на морската столица. По негови данни министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова ще изиска нова информация за свлачищния район.Приключило е и първото заседание по избор на проектант на интегриран план за възстановяване и развитие на града. 1 000 000 лева е стойността за излъчване на изпълнител на проекта. Трябва предварително да бъдат отделени три градски зони. Едната ще е централна зона, другата зона с ромско население и трета смесена. Това е нужно условие при изготвянето на проектите, изтъкна Йорданов.

По думите му изграждането на историческия ринг на морската столица ще започне още тази година и със собствени средства на общината. Кметът определи и подземното паркиране като важен въпрос за града. Съюза на архитектите в България могат да проектират и финансират изграждането на подземни паркинги във Варна, Русе, Бургас, добави Йорданов.Морската градина вече е прехвърлена на Общината, а въпросът за Аспаруховия парк е включен в дневния ред на Министерски съвет. Обмисля се алтернативна връзка на живущите в Аспарухово с парка, като в бюджета са отделени средства, уточни кметът. По думите му 100-те декара в Южния парк на Езерово трябва да бъдат отделени на кадастралната карта и да станат собственост на варненска община. Преписката се разглежда в кадастъра.Представители на Община Варна днес са в София за уточняване на финансовото плащане от 2 800 000 лева на завършилия проект за ремонт и реконструкция на канализацията по ул. “Кольо Фичето”.

dnesplus.bg