Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

10 храни-табу преди лягане

Много хора обичат да похапват нещо малко точно преди се отправят към леглото, но малцина се замислят, че някои от консумираните храни могат да бъдат пагубни за качеството на техния сън. Има храни, които помагат на дрямката да дойде бързо, но има и такива, които я прогонват надалеч.Ако искате да се радвате на здрав сън, ето кои са 10-те храни, които да избягвате преди лягане.

1. Сладолед

Той може да е най-вкусният съпровод към леглото, но е пълен с мазнини, които тялото не може да изгори преди лягане. Освен това захарта в него ще изпълни тялото ви с енергия. Вкусът може да бъде успокояващ, но резултатите са – превъзбуда, която прогонва съня.

2. Целина

Този полезен зеленчук в този списък може и да ви изненада, но има една много проста причина той да присъства тук. Целината е естествен диуретик, който увеличава отделянето на урина, което пък означава, че ще ви отведе към тоалетната поне няколко пъти през нощта. Това пък определено ще наруши съня ви.

3. Паста

Пастата е лесно решение за тези, които искат бърза вечеря преди лягане. Но имайте предвид, че макаронените изделия са пълни с въглехидрати. И ако си легнете веднага след като ги консумирате, тези въглехидрати ще се превърнат в мазнини. Пастата преди сън не само ще увеличи паласките по талията ви, но и нейният висок гликемичен индекс, който ще си „играе“ с нивата на кръвната ви захар и гарантирано ще забави заспиването.

4. Пица

Мазната, солена пица преди лягане е изпитание за стомаха и за повечето органи. Доматеният сос в нея има високи нива на киселинност, които са катализатор за киселинен рефлукс. Тоест, може да ви предизвика киселини, които да ви карат да се събуждате неколкократно през нощта. Едно парче не е краят на света, стига да се спрете с него!

5. Сладкиши

Ако не искате да сънувате кошмари, избягвайте да похапвате захарни изделия късно вечер. Скорошно проучване показва, че всеки 7 от 10 души, които консумират сладки храни преди лягане, сънуват кошмари после. Хипотезата отново е свързана с високите нива на захар в кръвта.

6. Зърнени храни

Ако си мислите, че купичката с корнфлейкс преди лягане е безобидна храна, лъжете се. Зърнените храни често съдържат големи количества рафинирана захар и изобилие от въглехидрати. Това отново означава покачване на нивата на кръвната захар, което не е препоръчително за тялото преди лягане. Ако все пак решите да хапнете нещо подобно, спрете се на пълнозърнест вид – без съдържание на захари.

7. Чесън

Добре е да избягвате чесъна преди лягане не само, за да не миришете лошо на половинката си, но и поради ред други причини. Чесънът е известен като „гореща билка,“ и заедно с пикантната храна може да предизвика киселини в стомаха. Ако имате слаб стомах, последното нещо, което искате да направите преди лягане е да „запалите огъня в него“, нали?

8. Шоколад

Кой не обича да си отчупи парченце шоколад преди лягане? За съжаление, ако имате проблеми със съня, трябва категорично да избягвате шоколада в късните часове на деня. Особено черния шоколад, който е пълен с кофеин и сърдечния стимулант теобромин, известен с тонизиращия си ефект.

9. Алкохол

Съществува митът, че обилното количество консумиран алкохол, гарантира дълбок и продължителен сън, но това не е точно така. След алкохолно опиянение наистина се заспива бързо, но сънят няма да е качествен и освежаващ. Алкохолът всъщност пречи на възстановителните функции на съня и гарантира няколко повърхностни събуждания през нощта.

10. Червено месо

Проблемът е, че червеното месо съдържа протеини и мазнини, които ще поддържат храносмилателната ви система активна през цялата нощ. А за да се радваме на дълбок сън, всичките системи в организма е добре да бъдат в покой. Не избягвайте червените меса, като цяло, защото те имат високи нива на желязо и аминокиселината триптофан. Просто не ги яжте точно преди лягане.

http://www.tialoto.bg