Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

5 милиона лева за чужди хирурзи у нас

Допълнителни 5 млн. лева да бъдат отпуснати от държавния бюджет за чужди топспециалисти, които да извършват сложни животоспасяващи операции у нас. Това е предложил здравният министър Десислава Атанасова.Тя уточни, че идеята й е одобрена от премиера Бойко Борисов и кабинета и по този начин нуждаещите се от лечение деца няма да напускат страната, а ще получават възможно най-доброто лечение. Министърът отбеляза, че в България вече има много добра технологична база и специалисти – условия, които правят реализацията на предложения от нея нов подход осъществима.По разчети до края на годината ще бъдат необходими около 11 млн. лв. на Фонда за лечение на деца в чужбина, след като лимитът на броя одобрени падна с решение на Министерски съвет.

„Ако няма пари в министерството, ще трябва да дойдат от държавата”, заяви Атанасова пред bTV.

По отношение на възможността за обвързване на издаването на лични документи и шофьорска книжка и плащането на здравните вноски Атанасова обясни, че това е само една идея.“Така или иначе, само МВР има правомощията да отнема лични документи или да поставя условия за издаването им. Но със сигурност трябва да се реши казусът с масовото неплащане на здравни осигуровки, така че очаквам предложения от страна на институциите и най-вече от НЗОК”, каза министърът.

По думите й, по последни данни около 1,5 млн. българи не са здравноосигурени. Според нея те се делят на две основни групи. В едната влизат тези, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, а другата група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат.Според министъра като модел на здравната система клиничните пътеки вече са компрометирани Затова управляващите предвиждат и са предприели стъпки те да бъдат заменени от диагностичносвързани групи. По думите й обаче въвеждането на новия модел ще отнеме между 5 и 7 години. Затова няма как реформата да се осъществи в рамките на оставащата до изборите една година.

Monitor.bg