Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Правнучката на Яворов избра смъртта

Анорексията на Василия, правнучката на великия ни поет Пейо Яворов била предизвикана от обида на съученик. В детските си години младата дама била пълничка, а това станало повод за подигравки от  страна на момчето.Василия започнала тайно диети от майка си, а в последствие известната оперна певица забелязала, че дъщеря и слабее, а кучето в дома им рязко надебелява. Това сподели в студиото на БНТ в майката на загиналата преди дни художничка Явора Стоилова. Василия полетя от 6-я етаж от блок в столичен квартал, където живееше. Момичето се е борило с коварното заболяване 15 години. Тя не искаше да живее, живееше заради мен. Благодарна съм на всички лекари за невероятната борба, която водиха за живота на дъщеря ми. Няма виновни за анорексията  и смъртта на момичето.

Напоследък Василия не виждаше,изпитваше мъки, не можеше да ходи, използвахме за излизане инвалидна количка, направи покъртителни признания почернената майка. Със смъртта на Василия се слага край на продължението на рода на Пейо Яворов, защото никой от преките наследници на поета няма деца, каза още Явора Стоилова. Не вярвам в самоубийството на Василия, има живот и след смъртта, каза още Стоилова. Погребението на младата жена ще е след  два дни, а след месец в нейна чест ще бъде подредена възпоменателна изложба. Майката призова родителите да наблюдават децата си. Когато анорексията бъде открита навреме има шанс за спасение. Ако обаче бъде забелязана в напреднала фаза по-голям шанс за излекуване имат болните от рак, защото те поне вярват и се борят за оздравяването си, каза още майката. Картини на дъщеря и, пред  чиито талант се покланят хиляди почитатели има в кабинета на папа Йоан Павел втори, в сицилиански замък, при ценители в България.
Съдбата на самия Яворов е не по-малко трагична. На 29 ноември 1913 година, когато Лора – неговата любима – се застрелва, Яворов прави опит да се самоубие (оставя предсмъртно писмо от един ред: „Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея“). Изстрелът само пронизва слепоочието и го ослепява. Съкрушен от съдебния процес и от мълвата, която го обвинява, че е убиец, на 29 октомври 1914 година поетът взема голяма доза отрова и се застрелва.

petel.bg