Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Как да общуваме по-ефективно

Когато говорите
Спомняйте си за вашата мотивация. Не забравяйте защо сте започнала разговора, каква е целта и какво желаете да се случи в хода муГоворете от свое име за себе си.Не прекалявайте в общуването си с критик Избирайте най-подходящото място за разговор, където никой няма да ви притеснява и ще може на спокойствие да обсъдите един или друг проблем.Винаги започвайте разговора си позитивно: с похвали, признание на нечии усилия или успехи и чак след това преминете към въпроса, който ви вълнува.Обсъдете със събеседника си вашите очаквания от разговора.Избягвайте въпроси като “Защо?”, тъй като те се възприемат негативно и предизвикват реакция на защита.Изразявайте възмущението си правилно, така че събеседникът ви да не остане с впечатление, че негодувате лично срещу него, а не конкретно към дадено поведение или въпрос, който той е повдигнал. Наблюдавайте събеседника си, обръщайте внимание на реакциите му и обмисляйте това, което възнамерявате да кажете.

Когато слушате
Реагирайте на казаното, давайте да се разбере, че внимателно слушате събеседника си.Преформулирайте казаното от събеседника ви, като уточнявате дали сте го разбрали правилно.Подчертавайте, че въпросът, повдигнат от събеседника ви е действително много важен и намерете пункт, по който сте готова да се съгласите с него. Това съвсем не означава, че този, с когото разговаряте, е абсолютно прав или че вие трябва да сте съгласна напълно с него – просто това е начин за позитивно и градивно протичане на разговора.Ако нещо не сте разбрала, задавайте уточняващи въпроси.Изкажете вашата гледна точка върху казаното от събеседника ви – така той ще разбере, че сте го разбрала и че мислите върху това, което ви е казано.
Предлагайте възможни решения, които устройват и двама ви.

Помнете, че при общуването винаги е важно:
– Да поддържате зрителен контакт
– Да “подкрепяте” говорещия – усмивката и кимането с глава в знак на съгласие са знаци, че наистина участвате в този разговор.
– Да изразявате благодарност за стремежа на събеседника ви да разбере вашата гледна точка, а също и за откритостта и откровеността му. Това ангажира хората наистина да бъдат такива.

http://www.tia.bg/