Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Продажбите на автомобили в Европа стигнаха 14-годишно дъно

Поради значителния спад в реализацията на продукцията от компаниите Fiat, Renault и Peugeot Citroen, европейските продажби на автомобили са спаднали до 14-годишно дъно през миналия месец. Основна причина е застоят в икономическия растеж и кризата с държавните дългове в региона, предаде Blomberg.Регистрациите на нови коли в Европейски съюз (плюс Швейцария, Норвегия и Исландия) са спаднали с 6.6% спрямо година по-рано до 1.5 млн. превозни средства, което е най-ниската стойност от март 1998 г. насам, се казва днес в изявлението на Европейската асоциация на производителите на автомобили (European Automobile Manufacturers’ Association) със седалище в Брюксел. За първото тримесечие продажбите са спаднали с 7.3% до 3.43 млн. превозни средства.В България през март са продадени 1483 автомобила или с 6.6% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Общо за първото тримесечие са регистрирани 4452 нови превозни средства или с 12.5% повече спрямо същия период на 2011 г. През миналата година обаче стана ясно, че този ръст може да се нарече кух, защото се дължи на реекспорт на автомобили за Германия заради по-изгодните цени у нас.

От Peugeot, Toyota и BMW прогнозират свиване с около 5% на автомобилния пазар в региона през тази година. Ако прогнозата се сбъдне, това ще петата година поред на свиване, като причината отново е политиката на икономии с цел да се ограничи разрастването на дълговата криза в еврозоната.“Има обща криза на доверието в Европа. Това не е атмосфера, която да води до оптимизъм“, казва Карлос да Силва, анализатор в IHS Automotive. „Не само частните потребители остават предпазливи, но и държавните поръчки намаляват“, допълва той.

Продажбите на автомобили във Франция, втория по големина пазар в Европа след Германия, се сринаха с 23%, а сделките в Италия са спаднали с 27%.Европейските продажби на най-големия италиански производител Fiat са паднали с 26% до 81 469 автомобила по данни на асоциацията. От базираната в Торино компания заявиха днес, че доставките им са били възпрепятствани от стачката на шофьори на камиони в страната.Peugeot, който е вторият най-голям производител на автомобили в Европа след Volkswagen, анонсира в края на февруари сключване на алианс с американския производител General Motors. Споразумението предвижда съвместни придобивания и споделяне на ресурси при производството на автомобили. Продажбите на базираната в Париж компания са паднали с 19% до 165 хил. автомобила през миналия месец. Другият френски производител Renault отчете 20% спад в европейските продажби до 113 хил. превозни средства.

Американските компании също бележат спадове на продажбите си в Европа, като при Ford те са с 7.6% надолу през март до 131 хил. автомобила спрямо година по-рано. Най-големият автомобилен производител в света GM отчете 10% спад до 130 хил.На фона на този спад отново само германските автомобилни компании бележат ръст, като продажбите на Volkswagen в Европа през март са нараснали с 1.7% до 352 хил. автомобила спрямо година по-рано. При BMW и Daimler ръстът дори е по-голям – съответно с 3.2% и 5.1%, съответно до 93 хил. и 74 хил. автомобила.

http://www.capital.bg/