Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бизнесът се надява износът през тази година да се запази

Надеждите за износа на България през 2012 г. е да достигне нивата от миналата година, като това ще се счита за успех сподели Иво Тодоров, председател на управителния съвет на новоучредената Асоциация на българските износители и представител на Приста ойл.Износът се понижи с 1,8% на годишна база през февруари и с 10% през януари 2012 г.В управителния съвет на Асоциацията на българските износители влизат учредителите в лицето на Приста Ойл, Свилоза, Софарма, Белла България, Каолин, Национална асоциация на млекопреработвателите, Шарлопов хотелс ЕАД, Пощенска банка и Геотрейдинг ООД.Асоциацията е създадена през декември 2011 г. и целта й ще е да повиши имиджа на българските износители, да увеличи обмена на информацията между членовете, да съдейства в разработването на национална програма за развитие на българския износ, както и да обучава при обезпечаването на външнотърговски сделки.

Според Иво Тододорв в първите 2 месеца на 2012 г. имат спад на износа, който се дължи и на субективни фактори, като тежката зима в цяла Европа.Той акцентира, че има забавяне на икономическото развитие в основни наши партньори като Италия и Гърция, като в момента всички износители търсят сделки на ликвидни пазари като Близкия Изток и Централна Азия.

Според Красимир Дачев, зам. председател на управителния съвет на АБИ и основен собственик на Свилоза АД, за германците зимата не е била проблем, така че не вярва тежката зима да е проблемът пред износа на България през януари и февруари. В Свилоза АД очаквам да надминем резултатите си през 2012 г., прогнозира той.Според него има изкривяване на данните за износа от последните две години, защото цената на цветните метали се е повишила в пъти и това прикрива спада на другите износителиДачев представи проблема с износа на технологична дървесина, основно за Турция. По думите му дървесината, изнесена сурова, струва около 50 лв., докато на изнесена под формата на целулоза цената е 800 лв., като разликата представлява платени заплати, поръчки към доставчици и други разходи, представляващи потребление за местната икономика.

„В никоя страна няма мито за внос на суровини, но има за износ. В Русия на четири пъти вдигаха износната такса за дървесина за Финландия и вече е 50 евро спрямо 10 евро в началото, а в Русия дървесина има. Също така, ако в Германия заводите не работят поради липса на дървесина, в рамките на минути министърът или канцлерът ще спрат износа за Австрия или Франция, използвайки правилото за ограничение на износа при извънредни ситуации“, сподели Дачев.Освен с износа на необработена дървесина, България е известна и с износа на слънчоглед под формата на семена, докато другите големи производители като Украйна имат условие слънчогледът да бъде изнасян под формата на олио.„Асоциацията на българските износители е отворена за нови членове. В момента нашите членове покриват 20-25% от износа на България, като вярваме, че може да достигнем покритие от 50%“, смята Иво Тодоров.Според него мултинационалните компании имат стратегии за развитие, имат маркетинг и структури за осигуряване на износа и участието им в асоциация не е приоритет, но въпреки това някой от тях ще станат членове на асоциацията.

„Гората е единствената сфера, където не са правени инвестиции от 20 години. Трябва някой да седне и да управлява процесите защото у нас има дефицит на дървесина, тъй като се добиват 4 млн. куб. м годишно, а още 1,5 млн. куб. м се крадат. Добивите трябва да са 9-10 млн. куб. м годишно, тъй като прирастът на гората е 13-14 млн. куб. м годишно“, каза Красимир Дачев.“Трябва да развенчая митовете на еколозите защото ние не ползваме качествена дървесина, а отпадна. Това са клони и шубраци, които трябва да се махнат, за да расте едрата дървесина. В България в 30% от горите не е имало прореждаща сеч от над 30 години поради липса на знание и инвестиции, което съсипва гората“, очерта Дачев проблемите, които засягат няколко публични компании. Фазерлес АД и Лесопласт АД регулярно съобщават за проблеми с доставките на дървесина.

http://www.investor.bg/