Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Данчо Симеонов: Варна има висок коефициент на иновативност и може да го развие още

Г-н Симеонов, кои бяха по-важните въпроси, които бяха обсъждани на Съвета за развитие на регионите при президента Росен Плевлелиев?

На Съвета за развитие на регионите и на националната инфраструктура присъстваха министри, представители на всички политически сили, председатели на комисии, свързани с регионалното развитие, представители на бизнеса и областни управители на региони, където има най-голямо икономическо развитие. Бяха разгледани някои основни приоритети, които са свързани със стратегията за развитие на страната. На самото заседание бяха изказани различни мнения и както министър Дянков се изрази: „Добре е да гледаме и доста след 2020 г“. – тъй като част от тези приоритети може би ще останат и основни за следващ период от време.

Кои са тези основни приоритети?

В аспекта на националната стратегия за развитие на България до 2020 г., заедно с различните индикативни финансови рамки, бяха разгледани основни приоритети, които са свързани с транспортната инфраструктура, инфраструктурата във водния сектор, е-управлението, енергийната ефективност, балансираното градско развитие, иновациите и конкурентноспособността. Всеки един от присъстващите имаше възможност да се изкаже, почти всички взеха отношение, включително и парламентарните сили като ДПС, Атака, Коалиция за България, Синята коалиция. Всички приветстваха идеята на президента, защото съветът ще даде устойчивост на всички тези приоритети, които са важни за България като член на ЕС и нуждата от по-ускорено развитие във всички области.

Ще има ли практическо полза за регионите от този съвет или той има представителна функция?

Считам, че той има работна функция, защото на него могат да се чуят различни мнения по въпросите, които са свързани с приоритетите които споменах. По време на изказванията всеки от присъстващите каза своето мнение по въпросите свързани с развитието на инфраструктурата. Например ние с колегата от Бургас наблегнахме на развитието на водната инфраструктура, също да се ускори по възможност строителството на магистрала Черно море, което беше предприето във връзка с това, че ще имаме 3 вертикални връзки. Казвам вертикални условно в посока север-юг на страната – като гледаме картата, едната,  ако е Солун- Благоевград- София-Видин, тъй като и  Видин ще се развива, там се строи мост, ще се развива и пристанището. Втората връзка, ако е Комотини- Кърджали- Хасково през Стара планина, Русе пак в северна посока, но би било добре да се обърне внимание и на третата връзка, която е покрай Черно море, а именно Истанбул-Одрин-Бургас-Варна- Констанца.

 Според вас инвестициите във Варна достатъчни ли са тя да придобие облика на Бургас, за който се налага мнението, че е изпреварил в развитието си морската столица?

Мисля, че няма индикатори, по които да мерим кой град е изпреварил някой друг. По отношение на инвестициите ние трябва да разглеждаме градовете като средища, около които ще бъдат развити много проекти. Нека не гледаме конкретно Варна или Бургас, а регионите, както би следвало да бъде. Ако Бургас е важен град за техния регион, аз считам, че Варна е много важен град за Североизточния регион. Ние имаме преки връзки със Силистра и  Русе, имаме доста интензивно развитие в областта на транспорта, в областта на инвестициите и мисля, че такова съревнование е благородно, но нека да имаме индикатори преди да казваме кой кого е изпреварил. Аз се радвам, че Варна има един коефициент, който дава висока иновативност – за средния за страната коефициент 3, Варна има над 5 и считам, че с университетите, които имаме, с научния потенциал, можем да се развиваме още.
briz15.com