Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Делфините станаха най-голям враг за рибарите

Рибари за пореден път опънаха на площада в Царево мрежи, скъсани от делфини.Още преди година, през май 2011 г., рибари от Царево, Созопол, Ахтопол и Приморско се оплакаха, че така любимите на хиляди хора животни всъщност са се превърнали за тях и поминъка им в напаст.От рибарското сдружение в Царево твърдят, че тъй като Черно море е затворено, делфините нямат никакъв естествен враг и техният брой непрекъснато се увеличва. „Един делфин средно на ден изяжда 10% от теглото си, т.е. една алафала с тегло 150-200 кг изяжда на ден по 20 кг риба без значение каква е. Късат мрежите ни, а на тези, които имат кораби – таляните и траловете. Видяхме се в чудо и не знаем вече какво да правим“, оплакват се рибарите.

Те сравняват делфините с вълците в гората, с вреден дивеч, който трябва да се унищожава.

Делфините вече не били застрашен вид, станали поне 1,5 млн.“Знаем че според рибарите делфините са станали твърде много и нанасят големи щети по мрежи и даляни. Това, което може да се направи, е да се преброи популацията им в акваторията на Черно море и след това да говорим с Европейската комисия за някакви компенсации към самите рибари, които са претърпели щети“, посочи Господинов.В същото време пресцентърът на Министерството на земеделието и храните цитира своя министър Мирослав Найденов, че ще бъде засилен контролът във връзка с два случая на мъртви делфини по Черноморието преди дни.“Разговаряхме с комисаря по рибарство и морско дело Мария Даманаки и тя обеща техническа помощ за катери и други съоръжения. Това е нещото, което може да направи държавата, но самата рибарска общност трябва да е по-бдителна,защото рибарите са много повече от инспекторите“, казал министърът.

Комисарят Даманаки е обещала средства, с които ще бъдат купени катери и при крайбрежие от 360 км с шест-седем катера би се осъществявала добра контролна дейност. Сега те са само три. Според Драгомир Господинов убиването на делфини е изключително грозно и той не вярва рибари да са убивали делфини, тъй като това носи лоша поличба за самия рибар а и в морето ловуват и чуждестранни рибари. Господинов напомни, че в момента има забрана за улов на калкан. Извършва се такъв контрол и до момента за първите три месеца на годината заловеното количество нелегална риба е тон и 600 кг. През цялата 2011 г, задържаното количество е било 27 кг.

http://www.vesti.bg/i