Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Как да избираме обувки

На коя жена не са й познати умората в краката, болката, отоците, дискомфорта, предизвикани от неудобните обувки? За да бъде избегнато цялото това страдание, ето няколко правила, с които е уместно да се съобразяваме при избора на обувки:

– Обувките трябва да са стилни. Стилът не означава само външни качества. Стилът на обувката – това е удобство, здравина и елегантност. От естетическа гледна точка обувката трябва да допълва облеклото, да е елегантна и красива, а от медицинска гледна точка – да съответства на хигиенните изисквания, да предпазва стъпалата от увреждане и да не затруднява движенията.

– Размерът и формата на обувката трябва да съответства на размера и формата на ходилото. В противен случай ходилото ще се деформира и ще се появят мазоли. Мазолите, появили се за втори път на едно и също място, ще се превърнат в хронични, с които вече не е толкова просто да се преборите. Как е правилно да се избират обувки? Когато вървите, ходилата изменят размера си, така че вътрешните параметри на обувките трябва да бъдат малко по-големи от ходилата в спокойно състояние. Избирайки нови обувки, е добре да сте права и е желателно да направите няколко крачки. Пръстите трябва да се чувстват съвсем свободно в обувката, така че да можете да ги мърдате. Добре е в областта на палеца, от вътрешната страна на носа на обувката да има малко място, за да не се изкриви големият пръст.

– Обувките трябва да се избират денем, когато кракът ви вече е раздвижен, но още не се е появила вечерната умора и краката не са оттекли. Обувките не трябва да са прекалено широки и свободни. Такива обувки също предизвикват нарушения на кожата на ходилата: натъртеност, възпаления, мазоли. Особено вредно обаче е да се носят тесни обувки. Освен мазолите те водят до изкривяване на пръстите, нарушено кръвообращение и врастване на ноктите.

– За широк крак е по-лесно да бъдат избрани обувки, отколкото за тесен. Ако обувките са ви широки, трябва да сложите в тях специални стелки или сама да си направите такива: изрежете си ги от дебела хартия (най-добре картон) и ги увийте с мека тъкан. Такива стелки трябва да се сменят на всеки два-три месеца.

– Вътрешните размер и форма на обувките зависят от тяхното предназначение.Отворените обувки трябва плътно да обхващат стъпалото, особено в областта на петите. Ако този тип обувки са твърде свободни, при всяко движение, ходилото ще се измъква – това затруднява движението, води до бърза умора на крака и къса по-бързо чорапогащниците и вътрешната тъкан на обувката.

http://www.tia.bg