Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Брюксел дава пари за нови киносалони

Разширяване на мрежата от киносалони предлага Меглена Кунева. Средствата за това могат да дойдат от ЕС. Тя обясни, че европейската комисия планира да подпомогне 5500 нови киносалона.Това според нея е идеална възможност за малките населени места. Не може киното да е само в мола, смята Меглена Кунева.Идеите на сдружение „България на гражданите“ за развитие на културата Кунева представи по време на дискусия на тема „Нови възможности за развитие на културните политики в България“.

За нейното сдружение приоритет в културната сфера са киното и аудио-визуалните изкуства. По думите на Меглена Кунева България не е само вкусно кисело мляко и нестинарки. Трябва да търсим общото с ЕС, не само различното, категорична е Кунева.Универсалният език на изкуството е толкова важен, за да покаже това, което ни обединява с другите страни, посочи тя. Според нея трябва да се търсят външни пазари за българското кино, като ще са необходими и субсидирани проекти.Без култура няма да се помним“, заяви още Меглена Кунева и разказа, как по време на предизборната си кампания на връх Шипка я осенило просветлението, че вероятно в руско-турската освободителна война е имало и други славни битки и върхове.

Тази епопея е останала, защото Вазов я е написал, допълни тя. Според нея, ако Вазов не е увековечил битката на връх Шипка, тя е щяла да бъде само ред от историята.„Единствено културата може да ни даде вечност и да, животът е кратък, културата – вечна“, изтъкна Меглена Кунева. Тя изрази съжаление, че културата и образованието в момента са като остатъчна величина в един бюджет.Трябва да се стремим към оптималното, посочи Кунева, според която досегашните методи за развитие на културата не дават очакваните резултати.България има големи възможности по отношение на културните и творчески индустрии, заяви бившият еврокомисар. Страната ни трябва да планира как да усвои средствата от ЕС в периода 2014 – 2020, тъй като културните и творчески индустрии създават работни места.Делът на културните и творчески индустрии в българския БВП е 3,7 %, което ни нарежда до страни като Испания и Италия. Освен това на европейско ниво заетостта в културно-творческите индустрии е 3 пъти повече в сравнение със заетостта в икономиката.

News.bg