Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Банка ДСК дава 5 млн.евро за енергийна ефективност на жилища

На 20 април 2012 г. в Централното управление на Банка ДСК се състоя  церемония по под-писване на договор между Банка ДСК ЕАД и Европейска банка за възстановяване и развитие за предоставяне на кредитна линия на домакинствата в България.От Банка ДСК присъстваха г-жа Виолина Маринова- главен изпълнителен директор и предсе-дател на УС на Банката, и  г-жа Диана Митева – изпълнителен директор „Банкиране на дреб-но” и член на УС, и  от страна на ЕВБР – Даниел Берг, директор за България.Размерът на предоставената кредитна линия е  5 млн. евро. Това е второто подобно  спора-зумение между двете банки след  2005г.Заемът е част от Рамковата програма за предоставяне на кредити за енергийна ефективност на домакинствата (REECL) на ЕБВР – рамка, насочена към справянето с енергийната загуба в жилищния сектор на България.

Датата на стартиране  на програмата е 25.04.2012 г.Срокът на договора за кредити на домакинствата  между Банка ДСК и ЕБВР по Рамковата програма е 6 години, а срокът, през който ще бъдат предлагани  кредити на граждани при ус-ловията на договора за кредит  – 3 години от датата на подписване на договора за кредит със съответния бенефициент. Срокът за издължаване на кредитите по договори за кредит с кредитополучатели–физически лица, е до 10 години. Максималният размер на кредитите е 10 000 лева/5 000 евро при обезпечение залог на взе-мане по трудово правоотношение/пенсия, заедно със залог на вземане по сметка.В случаите, когато кредитоискателят не може да учреди залог на вземане по трудово право-отношение/пенсия, максималният размер на кредита,  е  35 000 лева/17500 евро, като обез-печението е поръчителство на до три платежоспособни физически лица.

Кредитите се усвояват еднократно или на етапи, съобразно желанието на клиента. За креди-ти, предоставени за осъществяване на  проекти на ниво „цяла сграда”, усвояването се из-вършва еднократно. Предвидена е безвъзмездната помощ (грант),която се изплаща след успешно завършване на проекта и след одобрение от проектния консултант на извършените дейности и закупените съоръжения/материали. Безвъзмездната помощ, предоставяна по тази програма, е в размер на: до 20% от договорения размер на кредита – за кредити, предоста-вени за осъществяване на проекти на ниво „индивидуално жилище” – апартаменти или фа-милни къщи и до 30% от договорения размер на кредита – за кредити, предоставени за осъществяване на  проекти на ниво „цяла сграда”.
barometar.net