Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

България и Молдова са най-новите страни в конвенциите за бежанците

България и Молдова санай-новите страни, присъединили се къмконвенциите за лицата без гражданство, съобщават от Върховния Комисариат на ООН за Бежанците( ВКБООН ).Република Молдова официално депозира своите инструменти за присъединяване към Конвенцията от 1954, за статута на лицата без гражданство и Конвенцията от 1961 за намаляване на случаите на лица без гражданство при Организацията на обединените нации в Ню Йорк на 19 април. България се присъедини към двата важни договора, единмесец по-рано – на 22 март 2012.“ВКБООН е много доволен от тези нови присъединявания към глобалните договори, за разглеждане и решаване проблемите на лица без гражданство“, каза Питър Кеслер, Представител на ВКБООН в Република Молдова. „Увеличеният брой страни по двете конвенции за лица без гражданство, е от ключово значение за постигане напредък в намаляване на случаите на лица без гражданство.“

С присъединяването на България и Молдова, 73 държави са страни по Конвенцията от 1954 и 44, са вече държавите страни по Конвенцията от 1961. Само преди година държавите бяха съответно 65 по Конвенцията от 1954 и 37 по Конвенцията от 1961.По време на министерска среща на ВКБООН през декември, тридесет и две държави заявиха намерението си да се присъединят към една или и двете конвенции. Молдова и България са действали по обещанията си, заедно с Бенин и Грузия, които се присъединиха през декември.

„Разширяване на списъка на страните, подписали тези два договора е цел на ВКБООН. Организацията има мандат от ООН за предотвратяване на случаите на лица без гражданство от настъпване, за решаване на съществуващите случаи и за защита на правата на лицата без гражданство,“ каза Кеслер.В Европа, стотици хиляди хора са засегнати от липсата на гражданство. В световен мащаб броят на лицата без гражданство се оценява на около 12 милиона.Липсата без гражданство може да се дължи на редица причини, а последствията могат да бъдат драматични. Човек, който не може да получи удостоверение за раждане, например, може да има трудности при доказване на своята идентичност и достъп до държавни и други услуги – потенциално това води до други невъзможности да се ползват права.

В Молдова, повече от 5000 души се самоопределиха като лица без гражданство по време на последното преброяване на населението, които не покриват отцепилата се Приднестровска част на страната. Досега над 2000 лица без гражданство са били официално регистрирани. Почти всички са бивши съветски граждани. Молдова наскоро прие закон за създаване на процедура по определяне на статут за лицата без гражданство, с подкрепа от правителствата на Унгария и Франция, както и от ВКБООН, така че сега се провежда официална проверка на лица без гражданство.България планира да въведе процедура по определяне на статута за лицата без гражданство, като има намерение да черпи от опита и добрите практики на други държави.ВКБООН ще подкрепи правителството, като предоставя информация за процедурите в региони, където има лица без гражданство.

http://news.ibox.bg