Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Жените са по-амбициозният пол

Все повече жени се превръщат в основен източник на доходи за семейния бюджет. Тази тенденция се забелязва в почти всички западни общества. Съвсем логично е тогава, съвремените дами да поставят все по-голям приоритет върху работата и кариерата.Резултатите от ново проучване на Pew Research Center в САЩ, показват ясно, че по-младите жени слагат добре платена работа като свой основен приоритет в живота.Две трети от жените (66%), на възраст между 18 и 34 години, класират кариерата си като приоритет номер едно. В сравнение с тях 59 % от младите мъже смятат успеха в работата за най-важен. През 1997 година числото на жените мечтаещи за добра кариера е било 56%. Тоест, в последните 15 години, още 10 % от дамите са започали да считат кариерата за най-важна.Тези резултати са се отразили и на желанието за добро образоваие на дамите. Днес 36% от жените на възраст между 25 и 29 години имат бакалавърска степен, в сравнение със само 28% от мъжете в същата възрастова група (данните  са за САЩ).

Въпреки тази женска устременост за успешна кариера, все още дамите взимат около 80% от заплатите на своите колеги-мъже, заемащи същата позиция и имащи същата квалификация.
Интересното е, че успешната кариера на жените като тяхна цел, не е за сметка на брака и семейството. Те просто искат да имат всичко. Процентът на жените между 18 и 34 години, които желаят успешен брак се е повишил до 37, а е бил 28% през 1997 година. За младите мъже, от друга страна, е точно обратното. През 1997 година 35 % от мъжете в тази възраст са искали брак, а днес те са само 29%.  Според проучването, и мъжете, и жените нареждат на високо място сред приоритетите  в живота си, родителството.Това ново поколение, може да смята брака и семейството за важни, но тенденцията показва, че съвремените хора създават семейство в по-късен етап от живота си. Отчасти това и е заради финансовата нестабилност, която почти всеки усеща в двадесетте си години.

http://www.tialoto.bg