Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Симеон Варчев: Обмислям дали да не си подам оставката

Дворецът на културата и спорта е в много тежко финансово  състояние, това каза днес на комисията по Собственост и стопанство  неговият директор Симеон Варчев, като заяви  още, че за първи път от 10 години насам дружеството претърпява такива финансови сътресения. „Обмислял съм дали да не си подам оставката, но не го правя, защото не искам да бягам от отговорност”, каза още Варчев.  Той представи пред общинските съветници отчета за приходи и разходи, както и годишния финансов отчет, от  където се вижда, че през отчетния период вземанията на дружеството  са намалели и при забавени плащания  счетоводната политика ги е отнесла към провизии. Обезценката на текущите вземания е в размер на 175 хил. лв и влияе върху отрицателния финансов резултат. По думите на Варчев изложенията, които са и един от начините да се реализират приходи, са намалели драстично. От 19 изложения през 2010 год. през 2011 год.  те са били само 5, като най-голям интерес е имало изложението на котки. Въпреки трудностите, които е имал ДКС Симеон Варчев заяви, че са направени спортни зали за танци,  аеробика, фитнес,  с цел да се подпомогне финансовото състояние на комплекса. Основният проблем, поради който двореца е в това положение е преместването на волейбола в столицата, както и откриването на множество търговски центрове и молове, които привличат клиенти.  Варчев отправи запитване към общинските съветници дали е възможно от  бюджета на Община Варна  да се отделят около 5 млн. лв за ремонт на сградата, или да се изготви проект за публично-частно партньорство. В отговор на това председателката на комисията Валентина Софрониева каза, че добре би било да се внесе предложение в комисията за оздравителна програма на ДКС, а комисията да изпрати предложенията по ресори и Община Варна да помогне на спортния комплекс за неговто възстановяване. Така в срок от 1 месец Симеон Варчев трябва да внесе предложенията си в комисията и те да бъдат разглдани.

Общинските съветници приеха годишния финансов отчет, баланса и отчета за приходи и разходи  на Дентален център 1 във Варна. В момента лечебното заведение има загуби от  от 15 000 лв, които са от лечението на здравно неосигурени лица, които постъпват по спешност. След като изслуша доклада на лечебното заведение Валентина Софрониева попита как се справя болницата с текучеството на персонал и какъв е размерът на възнагражденията на служителите. Управителката уведоми съветниците, че няма текучество на персонал и от години съставът е един и същ. В болницата работят дентални хирурзи и тесни специалисти, които се търсят рядко и затова те са принудени да оказват спешна помощ, каза още управителят на центъра.

Съветниците върнаха за преразглеждане и презчисление  в администрацията предложение на кмета за договор за отдаване под наем на имот- частна общинска собственост в кв. „Аспарухово” с наемна месечна цена от 353,54 лв. Членовете на комисията по Собственост и стопанство приеха предложение на кмета относно одобряване на пазарна оценка и провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на имот частна общинска собственост в кв. Виница с тръжна цена 15500 лв. без ДДС, 33,22 лв за квадратен метър. На същото основание беше взето решение за одобряване на пазарна оценка и провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на имот частна общинска собственост на ул.”Борис Киряков” в размер на 47 100 лв. без ДДС с 147,65 лв. за 1 кв.м.

Съветниците от комисията разгледаха и предложението на управителя на „Варна Ефкон” ООД Евгений Жечев, което касаеше изпращането на писмо до Министерството на вътрешните работи и проекто- договор за наем между „Варна ефкон” ООД и МВР в размер на 150 000лв. Основната цел за отдаването на системата под наем е тя  да работи оптимално, да се доизплати на доставчика, да се поддържа и да има възможност за натрупване на средства.Системата за видеонаблюдение се експлоатира от Областна дирекция на полицията в морската столица от 9 юни 2008 година до настоящия момент. Тя е собственост на дружество „Варна Ефкон“ ООД съвместно с дружество Ефкон АГ-Австрия, в лицето на нейната дъщерна компания „Ефкон България“ООД – 52% и Община Варна – 48%. „Варна Ефкон“ ООД е получила за изминалия период финансиране от 5 000 000 лева, изцяло платени от местната община -2 000 000 лева и 3 000 000 лева от целева субсидия. До момента сервизирането и поддържането на системата се поема от дружеството. От там искат да прекратят безвъзмездното използване на системата от Областна дирекция на полицията, която е и единственият ползвател.

Членовете на комисията  разгледаха предложение за безвъзмездно право на ползване на МБАЛ „Св. Анна – Варна” АД върху имот частна общинска собственост. Паркингът на територията на болницата се използва не само от служителите на лечебното заведение, но и от пациенти, както и от граждани, живеещи в района, затова се предвижда паркингът да бъде заплатен, като на час да се таксува 1 лв., а на всеки следващ 2лв. На заседанието стана ясно, че болницата не иска да печели от паркинга, а по-скоро той да има регулативна функция, която да облекчи трафика от коли на това място.

Спорове предизвика разглеждането на последната точка, в която съветниците трябваше да уточнят разделението на сградата, в която се помещава Матемагическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов”. Тъй като директорите на двете уличища не са постигнали консенсус, съветниците трябваше да гласуват определена част от сградата да се използва само от основното училище. Това ще бъде стая 200., бл. 50 и бл. 57, както и кабинета по чертане- те ще бъдат  отстъпени на основното училище. На заседанието присъства и зам. кметът по образование Коста Базитов, който представи становищата и на двете училища, но съветниците не бяха единни в решението си. Тази точка ще се разгледа и на комисията по „Наука и образование”.

Деница Герчева

barometar.net