Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мариета Игаренска: Дали ще сме щастливи или тъжни, се кодира още в утробата чрез майката

Бебето в утробата на майката чува, усеща и дори „вижда”. И най-важното – то може да чувства”. Този доказан още през 70-те години на XX-ти век факт припомни Мариета Игаренска – психотерапевт и клиничен психолог, по време на поредната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”.Дали детето ще се възприема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност зависи отчасти от посланията, които то получава за себе си в матката. Главният източник на тези формиращи послания е майката на детето. Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот. Стотици проучвания са документирали, че неродените бебета ритат, когато се чувстват неудобно, когато са изплашени, разтревожени или объркани.

Фактите показват, че психичното и емоционално състояние на майката се предава и на детето. „Мислите, чувствата и преживяванията на бременната жена са мисли, чувства и преживявания на детето в утробата й”, напомни Мариета Игаренска. Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът се „научава” да изпитва определени чувства и да изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност.„Деветте месеца на бременност представляват не просто физиологичен процес, а отговорност за целия последващ живот на бъдещия човек”, предупреди всички присъстващи мами и татковци психоложката Игаренска. По време на общуването с детето до неговото раждане то получава ласки, топлина и грижата на бъдещите си родители. „Затова не е необходимо и не е задължително да пеете песни или да разказвате приказки и стихотворения – просто мислете за детето и възприемайте своята бременност положително”, посъветва Мариета Игаренска.

„Всяка бременна е подложена на резки емоционални сривове, които са опасни не само за самата жена, но и за плода”, предупреди лекторката. Когато бъдещата майка изпитва стрес нейният организъм произвежда голямо количество от хормона кортизол. Кортизолът увеличава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта. Стресът по време на бременността е опасен по няколко причини:

–        хроничен стрес, изпитван в продължение на няколко седмици, намалява растежа на плода и развитието на клетките в организма му

–        увеличава риска от аборт или преждевременно раждане

–        повишеното ниво на кортизол може да повреди мозъка на все още нероденото дете и/или да предизвика проблеми в бъдещото възпитание

Много често бременната се чувства неразбрана, особено от своя партньор. За жената е много важно точно в този момент да получи подкрепа от любимия човек. За това е добре тя да разказва как е прекрала деня си с бебето вътре в нея, съветва психоложката. Таткото също има шанс да се запознае със своето дете още преди раждането му. Плодът слуша гласа на баща си, възприема емоциите, идващи от общуването на неговите родители. „Ето защо не е добре да се карате по време на бременността”, дебело подчерта Мариета Игаренска.

Психоложката посочи и няколко основни правила за справяне с емоционалния дисбаланс по време на бременността:

Бременни грижете се за себе си – приемете помощта на близките си, позволете им да направят нещо за вас.
Спазвайте хигиена на съня: правете упражнения 3 до 6 часа преди сън – кратка разходка след вечеря е перфектото решение; избягвайте алкохола; спазвайте режим на лягане – в един и същ час; избягвайте да пиете течности в големи количества вечер – те са причина да се будите нощем с позиви за уриниране, а това снижава качеството на съня; не работете на компютър до късно вечер; избягвайте дрямката през деня.
Научете се да релаксирате!
Смейте се – смехът е добро лекарство, тренира и отпуска мускулите, понижава нивото на кортизол, увеличава се активността на естествените клетки-защитници, увеличава се дълголетието
Бъдете щастливи, бъдете радостни, учете детето си на хормоните на радостта и любовта. Отделяйте си време за „радостен душ” през деня. Ако имате музика, която ви носи радост, пускайте си я и си представяйте как обливате детето си със светлина и любов.
Избягвайте по възможност негативните преживявания, научете се да се справяте със стреса и да трансформирате негативните чувства в позитивни.Бъдете особено бдителни за вътрешния си диалог, осъзнавайте до какви мисли и чувства ви води той и ако трябва – променете го.
barometar.net