Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Хващат по 1200 фалшиви банкноти месечно

Средно по 1200 фалшиви банкноти в левове и чужда валута разпознават и задържат от Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ) месечно. Това показват изчисления на „Монитор” на база на данни на централната ни банка за неистинските купюри, заловени на територията на страната.14 575 е общият брой на фалшивите банкноти в левове и чужда валута, които са били задържани от центъра за анализ на БНБ през миналата година, т. е. около 1214 неистински купюри месечно.

През 2011 г. у нас са били хванати повече неистински банкноти в евро и долари. Те са били общо 11 323, което е близо 78% от всички задържани ментета. Заловените фалшификати на българските банкноти пък са били 2860 общоНай-често обект на фалшификация стават купюрите от 20 и 50 лева, показват данни на централната ни банка. Заловените фалшиви двадесетолевки през миналата година са били 1796. Тогава стана ясно още, че у нас са се предлагали три вида копия на 20 лв. Фалшификатите не били с високо качество и се разпознавали без трудности. Ментетата лесно се хващали, когато бъдат сравнение с истинска двадесетолевка.Заловените неистински купюри от 50 лева миналата година пък са били общо 816. Значително по-рядко са били хващани фалшификати от 2, 5 и 10 лева.Въпреки това в сравнение с 2010 г. има значителен спад на неистинските банкноти, които центърът за анализ на БНБ е регистрирал и спрял от обращение. Данните показват, че тогава са били заловени 16 796 фалшиви купюра в левове и чуждестранна валута. Това е с 13,22 на сто повече в сравнение с миналата година

През 2010 г. обаче тенденцията е била противоположна. Тогава са били заловени повече фалшиви купюри в левове.През миналата година МВР проведе няколко успешни акции и задържа огромно количество купюри. Тогава само за няколко месеца у нас бяха разбити три много добри печатници. Например пловдивски полицаи засякоха сделка с 200 000 фалшиви евро, а по-късно откриха и печатницата, която ги е произвеждала. При друга операция на антимафиотите пък беше разбита печатница, която е произвела близо 2 милиона фалшиви евро, които са били в обращение в страни от Западна Европа. След тази акция вътрешното министерство получи благодарствени писма от Европол и Сикрет сървис.Както „Монитор” писа, обикновено ментетата се търгуват на 40% от номиналната им стойност. Печатарите получавали около 8-10%. Така за всяка 100-еврова банкнота вземали 10 евро. Докато копието стигне до крайния клиент обаче, цената се вдигала, защото може да участват няколко посредници. Най-важното за производителите на подобна стока били мастилата и хартията. Те могат да се поръчват отвсякъде, защото не са забранени от закона.

Monitor.bg