Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Саркози пред цяла Франция: Оланд, ти си жалък клеветник

Тази вечер се проведе многоочакваният телевизионен дебат между социалиста Франсоа Оланд и президента консерватор Никола Саркози.Първата тема, по която двамата кандидати кръстосаха шпаги бе понятието обединение. „Искам да бъда президентът на обединението. Французите се противопоставят едни на други и са разединени, а аз искам да ги обединя. Това е смисълът на промяната, която предлагам“, заяви още в началото на дебата Франсоа Оланд, когото жребият определи да бъде пръв.От своя страна Саркози изтъкна, че той вече е доказал своята роля на обединител, като даде в подкрепа факта, че по време на неговия мандат като президент не е имало безредици и насилие.“Има такива, които говорят за обединение и такива, които го постигат“, заяви той. В същото време Саркози и атакува своя противник, заявявайки, че той не може да бъде обединител, тъй като е оставил дори близките му да го атакуват, да го сравняват с американския финансист Мадоф, е и допуснал негови митинги да заприличат на тези в нацистка Германия. „Господин Саркози, трудно ви е да минете за жертва“, контрира Оланд и осъди „всички крайности“.Двамата кандидати след това се обърнаха към икономическата ситуация, където Оланд премина в атака по въпроса за увеличаването на безработицата по време на мандата на Саркози, сравнявайки я с тази в Германия. „Нашата безработица се увеличи, конкурентноспособността ни се разпадна, а Германия се справя по-добре от нас“, изтъкна Оланд. „Германия следва обратната политика на тази, която вие препоръчвате на французите. Германия въведе златното правило, което вие отричате. Опасявам се, че този аргумент се обръща срещуп вас“, отвърна Саркози. „Никога нищо не е ваша грешка. Каквото и да става, вие сте доволен“, обвини Оланд. „Това е лъжа“, не му остана длъжен Саркози.В много острия дебат между двамата претенденти за поста държавен глава на Франция Саркози и Оланд влязоха в сблъсък и по отношение на европейската политика.

Кандидатът социалист обвини Саркози, че е отстъпил пред Германия по време на преговорите за европейския бюджетен пакт по въпроса за растежа. Самият Оланд иска да предоговори този договор, за да включи в него и клауза за икономически растеж, а не той да бъде концентриран изцяло около златното правило – за конституционна реформа за бюджетна стабилност. Той смята, че сегашният президент нищо не е получил от страна на германския канцлер Ангела Меркел. „Ако имахте свободата да провеждате такава политика за растеж, вие вие щяхте да е проведете.Меркел ви попречи за това и вие отстъпихте, с което поехте много голяма отговорност“, каза Оланд. „Осмелявате се да кажете, че нищо не съм получил от Германия?!“ възмути се Саркози и заяви, че това не е вярно. Когато ЕЦБ дава заеми с 1% лихва на банките „в нарушение на договореностите, това аз съм го постигнал в Страсбург от Германия на 24 ноември 2011 г“, подчерта Саркози. „Г-н Оланд слабо познава Европа. Той не знае, че в Европа не се издават „укази“, а трябва да се правят компромиси“, иронично заяви Саркози.“Вие сте този, който заплашва да прекрати участието си в някои преговори, ако не бъдете удовлетворен“, атакува социалистът, имайки предвид споразуменията за Шенген. „Каква е тази логика – да се застъпвате за компромиси при някои обстоятелства, а после,при други – за празен стол. Не е логично“, настоя той. „Шенген не функционира, ние ще възстановим целенасочените проверки. Граници не са мръсна дума. Трябва да бъдат пазени“, защити се Саркози.

Оланд потвърди намерението си да даде право на имигранти от страни извън ЕС да гласуват и каза, че е готов да се свика референдум по този въпрос, ако не постигне мнозинство в парламента. „За да прокараме тази реформа, ще ни трябва мнозинство от 3/5, това е промяна на конституцията, така че ще внесем това предложение в парламента. Ако има мнозинство от 3/5, реформата ще мине, ако няма – френският народ ще трябва да може да реши“, заяви кандидатът социалист. Той припомни, че защитава от години тази позиция.“Ние не желаем имигрантите да гласуват във Франция“, контрира Саркози, намеквайки, че мюсюлманите ще поискат и други права за своите общности. „Защо намеквате, че имигрантите от неевропейски страни са мюсюлмани“, попита Оланд. „Франция се държи по-добре с мюсюлманите във Франция отколкото се държат с християните в Ориента. Да се оспорва факта, че правото за гласуване ще засегне преди всичко северноафриканските и субсахарските общности, които са основно мюсюлмани, показва слабо познаване на миграционния поток“, бе отговорът на Саркози.Оланд увери по този повод, че ако бъде избран, няма да толерира да има различни часове за посещение в обществените басейни за мъже и жени, нито месо „халал“ в училищните столове.Саркози нарече „жалък клеветник“ съперника си Франсоа Оланд, който го обвини, че управлява пристрастно и че е настанил свои хора навсякъде. „Вие сте назначили ваши близки навсякъде, във всички учреждения, във всички министерства, във всички администрации“, каза Оланд. „Това е лъжа, това е клевета, вие сте един жалък клеветник щом казвате това“, му отвърна Саркози.

„Няма да вземам уроци от политическа партия, която ентусиазирано искаше да се обедини зад Доминик Строс-Кан“, извади и това оръжие Саркози. „Предполагах, че ще стигнете и до това. Но не съм бил аз, който е номинирал Доминик Строс-Кан за президент на МВФ“, отвърна Оланд. Въпреки, че е социалист, Доминик Строс-Кан бе номиниран за президент на МВФ от Никола Саркози.И двамата кандидати за президент са за изтегляне на френските войски от Афганистан, обаче имат различна идея кога трябва да стане това. По време на дебата Оланд обеща, ако бъде избран, да върне френските части в родината им през следващите осем месеца, което означава година по-рано от предвиденото.“Мисията в Афганистан вече е завършена, ето защо няма никакви причини да държим там наши части. Те трябва да се върнат у дома още тази година“, настоя той. Възразявайки му Саркози подчерта, че „работата там още не е завършена“, и Франция е длъжна да изпълни напълно своите задължения към съюзниците. „Пълното изтегляне на нашия контингент до края на годината технически е невъзможно. Това е свързано с необходимостта да се обезпечи безопасността на военнослужещите и сложността на транспортирането на намиращата се там военна техника. В случай, че бъде преизбран Саркози има намерение да се придържа с по-рано съгласувания със САЩ план за съкращаване на военното присъствие в Афганистан и напълно да завърши бойните операции в края на 2013 г.Социалистическият кандидат, когото сондажите сочат вече за победител на балотажа в неделя, спечели 28.6% от гласовете на първия тур, докато досегашният президент събра 27.2%. Всички социологически проучвания сочат, че Оланд ще може да разчита в неделя на 53 – 54% от гласовете на избирателите. Тазвечершният телевизионен дебат се следи от 20 млн. зрители. Той се излъчи съвместно от частната телевизия TF1 и обществения тв канал France 2.

http://europe.actualno.com/