Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Лейди Гага или дамите от „Планета“

Вчера Знеполският епископ Йоан, който е викарий на Софийския митрополит, обяви позицията си срещу концерт на Лейди Гага у нас. „Не бива да се прокламира онова, което е грях“, сподели мнението си той пред Дарик радио, визирайки хомосексуалните внушения от песните и поведението на звездата. Епископът уточни, че Светият Синод не е обсъждал въпроса, но не изключи това да се случи. По същия начин преди три години в специална декларация Синодът се обяви срещу концерта на Мадона в столицата. В подобна позиция може и да има логика! Особено, обявена от представител на духовна институция, призвана да бъде морален стожер на обществото.

Има само един проблем!

Правилата (пък били те и в духовната сфера) би трябвало да са еднакви са всички.Даже точно в духовната сфера еднаквия аршин и личният пример са още по-важни. Ако предположим, че хомосексуалните забежки в редиците на БПЦ не са по-чести отколкото сред грешните редици на паството, позицията на епископ Йоан даже изглежда приемлива. Всъщност, по-скоро примелива, отколкото смешна.

Обаче спрямо голотиите, аршинът на църковните отци съвсем се обърква. И Мадона, и Лейди Гага са като монахини пред някои от дамите, дебютиращи по телевизия „Планета“. А щедрото предлагане на пищна женска плът в нашите фолк-среди вече е навик! И този навик не дразни с нищо благочестивите старци. Защо?

Ами предстоящото турне на Филип Киркоров?Неговите сценични костюми не са ли повлияни от тези на Лейди Гага? А балерини му да не би да се появят на сцената с три ката дрехи? Или понеже той е от паството на руския партриарх Кирил – на него му е позволено това, което е забранено на Мадона, например, понеже тя е католичка.

Между другото, въпреки че на Запад личният живот на звездите се следи под лупа, не е известтно Лейди Гага да е била доносник на ЦРУ. Не се е занимавала и с кражби на светини от български православен манастир в Зограф. На финала да не излезе, че нейният морал е по-висок от някои другари, криещи пагони под расото.

Антон Луков

dnesplus.bg