Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Понякога и грешките помагат на президентската институция, смята Плевнелиев

Понякога и грешките помагат в работата на президентската институция – това е заключението на държавния глава Росен Плевнелиев след първите 100 дни от мандата му. Плевнелиев се обяви за повече неформални контакти – без преводач, при срещите с чуждите делегации, за да се постигнат по-големи успехи. Ето как президентът вижда най-добрия начин за комуникация: „Трябва да бъдеш естествен, комуникативен, а понякога грешките дори помагат да си свършим работата“. Той даде пример с гафа при посещението на чешката делегация, когато президентът първо сбърка, че делегацията е от Полша, а след това от Чехословакия. Сега Плевнелиев обясни, че преди формалната част от срещата с колегата му Вацлав Клаус са си говорили на немски език за миналото и тогава Клаус е споделил опита си с шофирането на шкоди, произведени в Чехословакия. Според Плевнелиев оттам е дошъл и лапсусът му в началото на официалната среща, но той бе убеден, че резултатът от посещението на Клаус у нас е много добър.

Росен Плевнелиев отчете множеството срещи и отварянето на президентската институция към хората. Държавният глава иска хората да припознаят институцията като своя. Плевнелиев настоява и за сериозна промяна във външната политика, като ще се търси по-голяма координация между институциите.  Президентът определи първия консултативен съвет за национална сигурност като изключително успешен. Росен Плевнелиев иска държавна информационна агенция, която да отговаря за електронното правителство. Той смята, че с навлизането на електронното правителство ще се намали корупцията и ще се подобри бизнес средата у нас.

На въпрос дали има закони, по които президентът възнамерява да наложи вето, Росен Плевнелиев отговори, че в първите 100 дни той не се е възползвал от този механизъм, но ако се налага, по съвет на юридическия му екип, не би се притеснявал да го направи. Все още президентската институция се запознава с новите текстове за конфискацията.

В президентската институция е започнала усилена работа и по стратегия, свързана с българите в чужбина. Росен Плевнелиев заяви, че не иска да бъде „средностатистически“ президент, който спазва само буквата на Конституцията, а и да отиде отвъд нея, като неговият екип помага за развитието на страната ни. Плевнелиев бе категоричен, че дадените законови правомощия на президентската институция са достатъчни, за да може той да спомогне за просперитета на държавата си.

Държавният глава разкри и някои скрити подробности от работата му с Маргарита Попова: „Виждате моя вицепрезидент, какво има в ръката – тя дойде на пресконференцията с Конституцията. Всеки път, когато отида да пия кафе с нея, се разхождаме из коридорите, Конституцията е така най-отгоре, където и да е седнала тя. Със сигурност познаваме всяка запетайка от Конституцията, но това не ми е достатъчно да бъда един средностатистически президент, който си чете Конституцията и просто си спазва Конституцията. Ние сме много по-амбициозни, институцията дава много повече инструменти и механизми, а това, че сме избрани директно от хората, ни прави много силни. Дано да го използваме по правилния начин, така че държавата и обществото да отбележат прогрес по време на нашето управление като президент и вицепрезидент“.

dariknews.bg