Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕС ще работи с новите правителства във Франция и Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще приветства новоизбрания френски президент Франсоа Оланд с „отворени обятия“ по време на посещението му в Берлин след официалното му встъпване в длъжност през следващата седмица. Двамата са се споразумели в телефонен разговор в неделя да работят „добре и интензивно заедно“. „Френско-германското сътрудничество е важно за Европа и ние всички искаме Европа да успее“ – коментира Меркел. Същевременно канцлерът даде да се разбере, че Берлин няма да предоговаря европейския фискален пакт за бюджетна дисциплина.ЕК заяви, че ще работи с новоизбрания френски президент Франсоа Оланд и ще помогне на следващото гръцко правителство в изпълнението на плана с реформи в рамките на втората финансова помощ.

„С Франция имаме обща цел – растежа на европейската икономика. И ще работим заедно в трансформирането на тези амбиции в конкретни действия. Председателят Барозу каза, че Комисията споделя убеждението, че са необходими инвестиции в растежа, инфраструктурата, също и по-силното участие в този процес на Европейската инвестиционна банка и ефективното използване на средствата от еврофондовете – това са целите, които си постави и новият френски президент Франсоа Оланд“ – заяви Пиа Аренкилде Хансен, говорител на ЕК. Тя допълни, че бюджетната консолидация и редуцирането на дълговете са задължителните условия, за които настоява Еврокомисията.

В същото време и германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще работи с Франсоа Оланд, защото Германия и Франция са призвани заедно да спасяват европейската икономика. Тя изтъкна, че Берлин няма да участва в никакво предоговаряне на фискалния пакт за бюджетна дисциплина в Съюза. Относно Гърция изпълнителният орган на ЕС е готов да работи с всяко правителство, което ще спазва задълженията по втория спасителен пакет и споразумението за отписване на 100 милиарда евро дълг на балканската държава. Лошото представяне на двете основни партии Нова демокрация и ПАСОК и влизането в парламента на политически групи, които са против мерките за бюджетни икомонии обаче поставят на изпитание способността на гръцките политици да съставят работещо правителство със стабилно парламентарно мнозинство.

EkipNews.bg