Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Посланикът ни в Йемен се връща у нас за прегледи

Българският посланик в Йемен Борис Борисов, който беше леко ранен при опит за отвличане, е в добро здравословно състояние, съобщи външният министър Николай Младенов.  Съвсем скоро дипломатът ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи, допълва министър МладеноБългарското Министерство на външните работи очаква йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на опита за отвличане, съобщиха от ведомството. „Шокиран и възмутен съм от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана Борис Борисов. Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения“ , посочва Николай Младенов.  Очакваме йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на това грубо посегателство, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред.

Политическите и племенни разногласия в страната следва да се решават със средствата на политическия диалог, а не чрез насилие, се посочва в заявлението на българския външен министър. Въоръженото нападение срещу посланика ни и съпругата му е извършено вчера около 19 часа на една от главните улици на столицата Сана. Двамата са пътували със служебен автомобил. Автомобилът на посолството, шофиран от посланика, е бил блокиран и принудително спрян от автомобил, тип „Пикап“. От него са слезли четирима въоръжени с автомати мъже, облечени с йеменски традиционни дрехи, произвели са автоматични изстрели в посока на дипломатическия автомобил във въздуха, с приклади са счупили предното стъкло и това на шофьора.
Веднага след това грубо са се опитали да извлекат посланик Борисов от автомобила, нанасяйки удари по лицето и ръцете. Един от нападателите е влязъл през дясната предна врата на автомобила и е заплашил посланик Борисов с нож. Останалите са продължили да стрелят и да нанасят удари с приклади по автомобила. По информация на агенция Ройтерс дипломатът е бил ранен в областта на окото от счупено стъкло. Посланикът е успял да окаже съпротива и да остане на шофьорското място, предупреждавайки ги отчетливо, че извършват нападение срещу дипломатически автомобил и посланик на чужда държава. След създаването на задръстване от спрели автомобили по маршрута на движението и неуспеха на опита за отвличане, четиримата нападатели са избягали с автомобила си. Продължителността на нападението е била около две минути. Намиращите се в близост минувачи, свидетели на нападението, са позвънили на полицията, чиито представители са дошли на местопроизшествието. Водят се следствени действия от местната служба „Криминална полиция“.