Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

От 15 май във Варна стартира „Синя зона“

На 15 май официално стартира проекта „Синя зона-Варна“ като част от модернизацията на морската столица. За по-голямо удобство е предвиден 15-дневен гратисен период, през който можете да паркирате безплатно и да се информирате на място от нашите служители относно условията, начините за закупуване на ваучери и регистрацията с безплатен sms. Клиентите на синята зона ще започнат да се таксуват от 1 юни, съобщават от дружество „Паркинги и гаражи” ЕАД .Благодарим на варненци за проявеното разбиране и съдействие, в резултат на което до момента са обозначени около 900 паркоместа. Изготвени са информационните брошури, които ще бъдат раздадени в гратисния период. Поставени са 160 знака, обозначаващи синята зона. Вече са пуснати в търговската мрежа и стикерите/ ваучерите/ за паркиране. От утре служителите на „Паркинги и гаражи” ЕАД ще бъдат на местата, включени в синята зона и ще съдействат на гражданите.

Всички граждани, живущи на територията на „Синя зона-Варна“, като и юридически лица, /наематели или собственици на имоти в обозначените зони/ могат да получат необходимите документи /за облекчен режим на паркиране или служебен абонамент/ от офиса на дружеството, който се намира на ул. „Ал. Рачински” № 29. Телефонът там е 052 460 555.Нашите служители ще ви окажат съдействие, като ви предоставят необходимата информация.Маркирането на паркоместа ще продължи и след старта на проекта „Синя зона-Варна“, като предварително се извиняваме за причинените временни неудобства на гражданите и гостите на града.

Осъзнавайки обществената значимост на проекта „Синя зона-Варна“ ръководството на дружество „Паркинги и гаражи” ЕАД категорично заявява, че всички предположения относно бъдещите месечни приходи са абсолютно спекулативни и няма как да отговарят на истината. Причината е, че до реалния старт на събирането на таксите за паркиране и включването на конкретен брой резиденти и фирмени абонаменти, не може да се направи каквато й да e прогноза за приходите на дружеството. Официалните данни от публичните отчети, публикувани на сайта на Търговския регистър, сочат, че в градовете, където синята зона вече работи успешно като София например годишният приход от експлоатацията на зоната за 2010 г. при 13 000 паркоместа е 8 484 000 лв., от които 5 252 000 лв. са от служебни абонаменти. При реализирани 3 230 000 паркочаса месечният приход се определя на 300 000 лв. като дотук никъде не се включват присъщо необходимите разходи и издръжка за зоната. Какъвто и да е сравнителен анализ за Варна е илюзорен и хипотетичен, тъй като основните приходи в София са предимно от служебен абонамент, чиято стойност надвишава 2,5 пъти тази във Варна. Друго обстоятелство, което прави невъзможно сравнението е, че в София се намират всички министерства и повечето държавни служби и агенции.

С по-голяма степен на достоверност е сравнението с друг морски град – Бургас, който е със сходни параметри като Варна. В Бургас официално обявените приходи за 2009 г. са 1 863 000 лв., а за 2010 г. до 30.11. са 1 889 000 лв. Така че засега данните от въведените зони в Пловдив, Велико Търново и Бургас като крайни резултати са отрицателни, което също доказва тезата, че предварителният анализ за Варна е абсурден.Основен приоритет в работата ни е пълната прозрачност и информираност на гражданите, доказателство за което е активната работа с медиите през последните седмици. С тази цел отново напомняме, че от днес започва разпространението в търговската мрежа (бензиностанции, магазини, павилионите за вестници, обозначени с логото на „Паркинги и гаражи”) на талони, ваучери и всички необходими документи за правилното паркиране в синята зона. Подробният списък на търговските обекти е публикуван на сайта на „Паркинги и гаражи” ЕАД, чийто адрес е www.parkingiigaraji.bg.

barometar.net