Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът отново увери: Никой архитект няма да подпише разрешително за строителство в Морската градина

След като на днешната сесия на Общински съвет Варна съветниците почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на арменския геноцид,  те преминаха към разглеждане и приемане на дневния ред. Допълнителната част на дневния ред  включваше точки от ПК по „Собственост и стопанство”, както и предложение на Даниела Димова за отпускане на 500 лв. за организиране и провеждане на  празника на кв. Аспарухово. След като допълнителните точки бяха представени Борислав Гуцанов взе думата като заяви, че допълнителната част на дневния ред е почти толкова голяма, колкото разписаната от председателя на Общинския съвет преди седмица.  Думата взе председателката на комисията по „Собственост и стопанство”  Валентина Софрониева, която опонира на Гуцанов и каза, че е  виждала много протоколи от него, в които са били внасяни решения без да са гледани в ресорните комисии. Тя призова общинския съветник да не я кара да показва стари протоколи,  като подчерта, че решенията внесени от комисията по „Собственост и стопанство” са важни за варненци.

 След като дневния ред беше приет сесията продължи с първа точка: „Питания и отговори на питания”. На въпросите на общинските съветници отговаряше  Кирил Йорданов, който присъстваше в зала „Пленарна”. На въпрос на Борислав Гуцанов какво се случва със  „Синята зона”  и  по какъв начин ще бъде експлоатирана, кметът отговори, че много години се говори за реализиране на проекта „Синя зона”, но той самият е сдържан по този въпрос, заради евентуалните неблагополучия за хората и фирмите  при неправилно функциониране и реализиране на проекта. На въпроса на Николай Недков по каква причина се забавя предложението за освобождаване от такса смет на граждани и фирми, които не ползват целогодишно имотите си, Кирил Йорданов отговори, че всички членове в Общинския съвет са законотворци и ако те смятат, че има бездействие от страната на администрацията, то имат правомощията да вземат отношения. В допълнение на това кметът уточни, че неговото по-голямо безпокойство е как така цели хотели плащат за една кофа смет, а изхвърлят много повече. Към градоначалника  беше отправено запитване защо се допуска преминаването на коли към тенискорта в Морската градина. Той отговори, че  ползвателите на тенискорта имат пропуски за влизане в района, тъй като те използват комплекса.

 На сесията присъстваха много протестиращи граждани, които отново засегнаха темата за Морската градина. Кметът за пореден път заяви пред всички присъстващи, че строителство в парка няма да има и никой архитект няма да подпише разрешително това. Родителите, които бяха  в зала „Пленарна” искаха да разберат какво ще се случи със сградата на Математическата гимназия и на ОУ „Захари Стоянов”. Кирил Йорданов каза, че в момента училищната  база в града е неравномерно разпределена, въпреки това той уточни, че от началото на следващата година ще се направи по-оптимално разпределение между обектите. Той каза още, че проблемът ще бъде решен, подобно на този от същия характер, който имаше между езиковите гимназии, но разрешение се е намерило.

Деница Герчева

barometar.net