Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Кафе за по-дългъг живот

Едно от малките удоволствия на живота получи опрощение. След дългогодишни анализи, посветени на въздействието на кафето върху здравето на човека и различни опасения дали то не увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания, голямо американско изследване установи точно обратното.Хората, които пият кафе, независимо дали със или без кофеин, живеят по-дълго, съобщиха световните информационни агенции.Американското изследване е обхванало 400 хиляди души и е най-голямото на тази тема. Резултатите са успокоителни за всички почитатели на кафето, които досега са го смятали за свой „малък грях“, защото са си мислили, че е вредно.“Резултатите ни показват, че няма такова нещо – каза ръководителят на изследването Нийл Фридман от Националния раков институт. – Всъщност кафето е дори полезно“.

Никой не знае точната причина. Кафето съдържа хиляди неща, които въздействат върху здравето – от полезни антиоксиданти до малки количества канцерогенни вещества. Най-характерната му съставка – кофеинът, обаче няма роля за резултатите в това изследване.14 години е отнело на учените от американския Националния здравен институт да установят, че мъжете, пиещи от две до шест чаши кафе дневно, са били с 10 % по-малко застрашени от смърт. Процентът достига до 15 при жените.

Сравнението е с хора, които избягват ароматната напитка. Ефект има и от една чаша кафе на ден. Тя намалява риска от смърт с 6 процента при мъжете и с пет -при жените.Най-голяма е ползата при жените и мъжете, които пият четири-пет чаши кафе на ден. Така смъртността е по-ниска съответно с 16 и 12 процента.Учените предупреждават, че установеното от тях не означава точно, че кафето удължава живота, а че пиенето на кафе и продължителността на живота изглеждат свързани. Никой не се ангажира да каже колко години към живота може да ни добави кафето. Изводът е, че вероятността да умрат от сърдечносъдови, дихателни, инфекциозни болести, удар, диабет, наранявания и инциденти, е по-малка за почитателите на кафето. Ефект за смъртността от рак обаче не е установен.Учените са взели предвид и факта, че хората с влошено здраве често се въздържат от кафе. Освен това сегашното изследване е изключило хората с рак и сърдечносъдови заболявания.Учените дават следните съвети на любителите на кафето:

– Да внимават със захарта и сметаната. Допълнителните

калории и мазнините могат да премахнат всички ползи от кафето.

– Да предпочитат филтрираното кафе пред вареното. Филтъра премахва съставките, които покачват лошия холестерол.