Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Google, Hewlett Packard и Cisco ни помагат за Sofia Tech Park

Големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за Sofia Tech Park.Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след срещите си в Изследователския център на НАСА и лабораториите на Google, HP и Cisco. Държавният глава е на официално посещение в САЩ, съобщава БТА.Sofia Tech Park ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии. „България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти, и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи. Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят“.Платформата Sofia Tech Park е финансово осигурена с европейски фондове по оперативна програма „Конкурентоспособност“ и ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех. Но това е само първият етап.Предполагам, че във фискалната рамка 2013-2020 г. ще бъдат предвидени двойно повече средства. България участва със стандартния размер на съфинансиране 15 на сто, заяви президентът Плевнелиев.В Sofia Tech Park не е необходимо просто да се постоят две или три сгради. „Днес ние научихме нещо много по-важно – че е необходимо институциите да си сътрудничат. В научноизследователския комплекс на НАСА стана ясно, че до преди 10-15 години в Силициевата долина в Калифорния ситуацията е била много сходна с обстановката сега в България. Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии“.

Това ще бъде моделът и на Sofia Tech Park. Софийска община, Софийски университет, Техническия университет в София, БАН, както и неправителствени и работодателски организации ще обединят усилията си, за да можем да създадем условия за развитие на информационните и комуникационните технологии въз основа на наличното финансиране.“Всяка една от компаниите, с които разговаряхме, може да бъде полезна в това направление. Cisco създаде интернет, Cisco обучи над 17 хиляди души в България. Cisco е пионер в дистанционното обучение, което позволява с помощта на тази компания в Sofia Tech Park да бъде създаден форум на водещите университети в света. Той ще даде допълнителни възможности за обучение, както на технологии, така и на предприемачество. Всъщност университетите в Силициевата долина произвеждат специалисти, но много малка част от тях са способни да произведат предприемачи“, посочи президентът.

„Две неща вече са сигурни. Първо платформата Sofia Tech Park ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели – а именно на „4-ти километър“ на „Цариградско шосе“. Пак там ще бъде разположен музеят на науката и технологиите „Джон Атанасов“, който също ще бъде част от Sofia Tech Park.

В Sofia Tech Park трябва да бъде създадена и добрата комбинация от технологичен център, нормални офисни площи, форуми за обучение. Научноизследователският парк на НАСА е добър пример – там студенти, професори и специалисти се събират, за да генерират идеи. Там всяка седмица се ражда по една фирма, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Оказа се, че хората, с които президентът е разговарял – и в  Google, и в Hewlett Packard, и в Cisco, и в НАСА, са много добре запознати с потенциала на България. Познават в подробности и миналото на България в сферата на информационните технологии.Знаят, че сме една от държавите с най-добър интернет в света. Председателят и главен изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс, и в Google и Hewlett Packard също познават много добре нашата стратегическа програма за развитие до 2020 г. (и трите компании имат свои големи филиали в България), и дават идеи.Тези компании са убедени, че платформата Sofia Tech Park има сигурен източник на финансиране. „Но ние се нуждаем от стратегическо партньорство. И точно това бе целта на сегашното посещение в САЩ: да търсим – и вече намерихме – тези партньори“, подчерта той.

Следващите стъпки са: правителството да даде необходимия парцел за Sofia Tech Park, министерството на икономиката да създаде фирма, която ще бъде бенефициентът по оперативната програма, за да стартира процедурата за отпускане на финансирането. С Европейската информационна банка ще бъде договорено създаването на фондове за финансиране и обучение.Следващата година ще бъде направена и първата копка на първите три сгради. От края на 2015 г. Sofia Tech Park трябва да работи, трябва да сме завършили първия етап на този проект. „Ще дам още един пример – в района, където искаме да построим Sofia Tech Park, има концентрирани няколко обекта на военните, включително и тяхна логистична база. Министерството на отбраната е готово да сътрудничи за осъществяването на проекта“, подчерта президентът.Последната среща на президента Плевнелиев в Сан Хосе също е свързана с проекта Sofia Tech Park. Той ще посети бизнесинкубатора в Силициевата долина и ще разговаря с неговото ръководство. По-късно Росен Плевнелиев и придружаващата го делегация ще отлетят за Чикаго.

http://inews.bg