Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Приветствам кампанията „Чудесата на България“

Иван Портних е на 35 години, от Варна. Председател е на групата общински съветници на ГЕРБ в местния парламент, зам.-председател на ОбС. Той е генерален мениджър на комплекса „Гранд хотел Варна“ в курорта Св.св. Константин и Елена. През 2010 г. е избран за хотелски мениджър номер 1 на 14-те годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), а „Гранд хотел Варна“ получи наградата „Ваканционен комплекс на 2010 г.“.

– Г-н Портних, какви са очакванията на туристическия бранш за лято 2012 г. на морето?

– Интересът към България като цяло и към Варна като дестинация е голям. Записванията вървят с достатъчно добър темп. Много голям ръст се очаква от Русия във връзка с приетото решение руски граждани с шенгенски визи да посещават България, без да имат нужда от национални. На нашия пазар се насочват големи руски туроператори, които досега не са оперирали в България. Това са „TEZ TUR“ и „BIBLIO GLOBUS“. А за следващата година заявиха, че ще ни включат като дестинация и най-големите руски туроператори като „PEGASUS“ и „ANEKS“. Само консулството на Финландия в Санкт Петербург за миналата година издаде близо 900 000 шенгенски визи, това са хора, които без българска виза могат да посетят нашата страна. Другите основни пазари, от които се очаква голям ръст, са от Централна Европа – Полша, където традиционно нараства интересът към България, и, разбира се, Чехия и Унгария. Традиционно интересът на румънския пазар се запазва. Това са безспорни основания да се очаква успешен сезон по морето.

– Какви ще са цените спрямо с миналото лято?

– Цените ще се запазят или най-много увеличението да е с 5% до 10%. Това означава в пика на сезона ол инклузив за 4-звездни и 5-звездни хотели да е 50-60-65 евро на човек.

– Как ще се отрази забраната за тютюнопушене, която влиза в сила от 1 юни?

– Това е стъпка, която трябва да се направи. Аз мисля, че конкретно за летния сезон няма да е проблем. Подобни практики има в цяла Европа и аз смятам, че не е драма.

– Ще имат ли влияние на бизнеса у нас изборите във Франция и Гърция, избирателите в които искат политика на „отпускане на коланите“?

– Създадената политическа обстановка в съседна Гърция не се отразява благоприятно на туристическия сектор там. Тази стабилност в политически план, която имаме в България, подпомага насочването на интереса на туристите към нашата страна. По отношение на българския пазар знаем, че имаме голям изходящ поток от туристи, и нашата цел е да работим за засилване на вътрешния туризъм. Българските курорти по морето, в планината и алтернативният туризъм предлагат много добро съотношение цена-качество, за да привличат родните туристи. А и в последните месеци на правителствено ниво се правят конкретни стъпки в тази насока. Реализират се няколко проекта по европейските програми, единият от които е на стойност 20 млн. лв. и касае националната ни реклама. Наскоро министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че по европейски програми през следващите 2 години ще бъдат усвоени над 350 млн. лв., които ще бъдат насочени към обновяването на исторически забележителности – ще бъдат възстановени 11 крепости и над 100 други исторически обекта. Това е позитивна стъпка, защото ще направи нашите забележителности още по-атрактивни, по-достъпни за туристите. Имаме реален шанс през следващите 2 години културно-историческият ни ресурс да се развие и това е голям стимул за туристическия сектор. Ще тръгне национална реклама за България по водещи телевизионни канали „Дискавъри“, „Евронюс“, „Евроспорт“, „Нешънъл Географик“. В тази връзка приветствам и мащабната национална кампания „Чудесата на България“, инициирана от в. „Стандарт“.

– Добра ли е идеята за преместване на държавни агенции по места, където е бизнесът?

– Тази децентрализация е напълно оправдана. По този начин институциите ще се приближават към бизнеса. Конкретно бих коментирал преместването на сектор „Туризъм“ на МИЕТ в Пловдив. Като варненец бих се радвал управлението на туризма да е във Варна, но трябва да се съобразим с експертите. В Пловдив има богато културно-историческо наследство, което с усилията на община и правителство се възстановява. В региона има много забележителности, силно развити сектори на туризъм като балнеоложки и СПА туризъм, винен туризъм. Морските курорти искат централата да е тук, но сезонът трае 4 месеца и след това се премества в зимните курорти. Така че Пловдив чисто географски е избран оптимално за най-подходящ център на туризма. Това е първото българско правителство с реални стъпки за развитието на туризма. Това е общонационална политика за утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация. По-голяма част от приходите в туризма се формират в националните морски и планински курорти. Но България има изключително голям потенциал да развие алтернативните форми на туризъм. Те са важни, защото привличат по-платежоспособна публика и ще превърнат страната в целогодишна дестинация. В една не толкова туристически развита страна като Румъния са възстановени културно-исторически забележителности и целогодишно може да видим как туристи от поне 10-15 националности отиват да видят крепости и замъци в селца, които преди това никой не е чувал.

В България имаме и голям природен потенциал, да вземем например само минералната вода, отделно имаме много неразработени културно-исторически обекти. Възможностите за СПА туризъм и голф туризъм ще доведат богати туристи. Добра инициатива е създаването на пешеходния ринг във Варна. По време на сезона имаме всеки ден над 100 000 туристи, които, ако бъдат привлечени в града, ще бъде добре за развитието на икономиката предвид допълнителните средства, които ще харчат извън предплатените хотелски почивки. Идеята е изключително добра и ще се реализира на няколко етапа. Първият обхваща трасето от входа на Морската градина до Фестивалния комплекс по ул. „Княз Борис“ до „Мусала“ и по ул. „Преслав“ и ул. „Сан Стефано“ – ще има пешеходна зона, 6-метрови тротоари. Този маршрут ще дава възможност за лесен достъп до забележителностите на Варна.

Кръстина Маринова

вестник Стандарт