Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бедствено положение в Перник, срутила се е част от кула на ТЕЦ „Перник“

Кризисният щаб, който беше сформиран незабавно след силния трус от изминалата нощ, реши в община Перник да бъде обявено бедствено положение. Щабът ще заседава на всеки 3 часа за оценка на обстановката и предприемане на нови действия, ако такива се налагат. 1/3 от една от охладителните кули на ТЕЦ „Перник“ се е пропукала и рухнала. Централата е временно изключена, а жителите на града са временно без топла вода.Стената на яз. Студена няма проблеми, стената не е напукана и няма опасност от заливане на Перник. Това съобщи в ефира на Дарик кметът на Перник Росица Янакиева, опровергавайки фалшив сигнал, че има проблем с водоема.

Янакиева обясни, че управителят на ВиК-Перник е проверил на място състоянието на водоема и е констатирано, че всичко е наред.
Стената на язовир Студена е изпитвана при осма степен по скалата на Рихтер, съобщи директорът на ВиК-Перник Искра Златанова. Очаква се язовирът да достигне 21 милиона кубически метра. При този обем съгласно предписанията трябва да започне източване на водоема. Ще бъде включена и втора турбина към ВЕЦ на хидровъзел „Студена“. Повишените водни количества ще бъдат насочени за производство на ток. През следващите дни е възможно да започне да се изпуска вода в реката – по половин куб. метър в секунда, поясни Златанова.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров ще бъдат част от екипа, който ще направи повторна проверка на язовирната стена. Министър Павлова подчерта, че водоемът е строен през 50-те години на миналия век, като строежът е стабилен и може да издържи на трусове и обилни валежи.Кметовете и кметските наместници в селата около Перник са съобщили, че няма сериозни щети в техните населени места.Около 30 човека с леки наранявания са потърсили помощ в пернишката болница. Подадени са два сигнала за паднали бараки, за много напуквания по сградите, за паднали мазилки и комини. Росица Янакиева заяви, че в община Перник е обявен неприсъствен ден в училищата и детските градини.

dariknews.bg