Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Багата ще се възстановява в САЩ

Световният шампион по самбо и ММА боец Благой Иванов-Багата ще се възстановява в САЩ от тежката травма. Това ще стане известно време след като напусне „Пирогов”, твърди „Монитор“.Първоначално лекарите смятали, че ще могат да го изпишат на 23 май, но състоянието му се оказало нестабилно и това бе отложено. Лечението на 25-годишния спортист в централна реанимация продължава, съобщиха от “Пирогов” вчера.Медиците обясняват, че след продължителната апаратна вентилация пациентите отвикват да дишат сами, което напълно важи и за Багата, и борбата е те да започнат да поемат въздух без чужда помощ.„Благой е все по-добре, но е в „Пирогов”, защото още трябва да го наблюдават.

Датата на изписването му не е уточнена. Пълни глупости са информациите, че има проблем със състоянието му”, каза пред „Монитор” един от най-близките му приятели Краси Младенов.Той непрекъснато посещава спешната болница, за да се информира за състоянието на Багата.
На 19 май Иванов посрещна в коридора на реанимацията журналисти, за да покаже, че вече е на крака и може да говори. След 86 дни на легло в спешната болница той е отслабнал от 105 на 78 кг, придвижва се с чужда помощ и произнася думите по-бавно и малко завалено, но според лекарите възстановяването му върви много добре. Те обясниха, че завалянето на говора ще остане още около месец, но ще изчезне напълно, както и че може би ще има частична амнезия заради използваните медикаменти, което също ще отшуми.

Засега Иванов не коментира инцидента, при който бе намушкан с нож в сърцето в столично заведение, но се очаква спомените му от фаталната вечер да се изяснят. Когато състоянието му се стабилизира, той ще бъде разпитан.Едно от първите неща, които Багата каза пред камерите и фотоапаратите, е, че ще се завърне в спорта и че в най-скоро време започва да тренира. Кога точно ще стане това обаче, зависи от рехабилитаторите, които ще се грижат за възстановяването му. Прогнозите са, че то ще продължи между 6 и 12 месеца чисто физически, а връщането му към спорта няма да е лесно и ще изисква не само време и усилия.Лекарите са удивени от изключителната издръжливост на Багата на болка, а паметливи припомнят, че той е печелил състезание с две счупени ръце.

Иванов е в съзнание от средата на април, но дълго време не можеше да говори заради изкуственото му обдишване. При нападението ножът е разрязал белия му дроб и е стигнал до перикарда на сърцето, което сериозно застраши живота му. „На няколко пъти буквално го връщахме от смъртта, тъй като всичките му органи отказваха да работят заради тежки травми от пробожданията. Откакто се събуди, неговата цел е да се бори за живота си, но и да се върне в спорта”, разказват лекарите.Багата премина през поредица от хемодиализи (апаратно пречистване на кръвта), защото единият от бъбреците му отказа да работи. Лекарите го държаха в медикаментозна кома, която се прилага на всички пациенти, които не могат да дишат сами.Приятелите на спортиста всеки ден се информираха за състоянието му от дежурните реаниматори в „Пирогов”, а при него беше допускана единствено майка му.