Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Недосегаемите от„Монсанто” пробиха и в Европейския съюз

Недосегаемата селскостопанска компания „Монсанто” за пореден път демонстрира способността си да смазва държавите в съдебни битки. Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) заключи, че няма „научни доказателства” за нарушения, предизвикани от консумация на генно модифицирана царевица. Франция е последната държава, която се опита да пребори „Монсанто” и генно модифицираната им царевица. През месец февруари страната поиска от Европейската комисия да забрани отглеждането на сорта MON 810 в Европейския съюз, като подкрепи искането си с научна аргументация.

Докато чакаше решението, френското правителство едностранно наложи забрана на сорта MON 810, въпреки че върховният съд в страната реши спора в полза на компанията. На Европейският орган по безопасност на храните му бяха необходими три месеца, за да стигне до решението, което обаче едва ли изненадва някого – сортът не представлява заплаха и не следва да бъде забраняван. „Като разгледахме документацията, предоставена ни от Франция, не намерихме някакво конкретно научно доказателство за това, че съществува риск за човешкото или животинското здраве, както и за околната среда”, се казва в заключението на EFSA.

Европейският орган по безопасност на храните изпраща на Европейската комисия независими експертни мнения относно въпросите за директното или индиректното въздействие и безопасността на храните. EFSA е отделен правен субект, независим от институциите на Европейския съюз. Здравната комисия на Евросъюза също реши да следва „независимото експертно мнение” и се закани да пристъпи към действия срещу Франция, за да я принуди да отмени забраната.

„Комисията ще изчака заключенията на следващата среща на министрите на околната среда на 11 юни в Люксембург и се надява на положително развитие по предложенията за отглеждане, които бяха блокирани в продължение на повече от две годни от Франция и други страни”, заяви говорителят Фредрик Винсент, цитиран от АФП.

Сортът MON 810 е култура, чиято структура е модифицирана с бактерия, позволяваща на царевицата да бъде резистентна към вредителите, които увреждат посевите. Въпреки това, според много експерти, сортът може да бъде опасен за животни и растения. Франция не е единствената страна, която се опитва да се спаси от царевицата на „Монсанто”. Пет други страни членки – Германия, Гърция, Австрия, Люксембург и Унгария са наложили забрана върху отглеждането на MON 810. В САЩ, дома на огромната селскостопанска корпорация, единствено протестите по улиците дава резултат. През март хиляди хора се включиха в движението „Окупирай Монсанто” и организираха походи във Вашингтон, Сиатъл и Лос Анжелис.

Протестиращите обвиниха гиганта в това, че изчиства репутацията си с многомилионни финансови инжекции и монополизира пазара, като принуждава независимите фермери да използват единствено нейните генно модифицирани семена. Движението „Окупирай Монсанто” планира да започне нови протести в по време на прибирането на реколтата за сезон 2012.

AGS News