Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Данчо Симеонов: С кмета Кирил Йорданов представихме Варна пред китайската делегация

Разкажете на нашите читатели за посещението на китайската делегация във Варна?

Преди няколко дни при нас дойде представителна по състава си и брой делегация от Китай. С китайския посланик Н.Пр. Гуо Йеджоу, пристигна членът на Политбюро на Китайската комунистическа партия и зам.председател на комисията по политика и правни въпроси към ЦК на ККП,  г-н Ван Лъцюан, заедно с 28 души, представители на различни нива в правителстовото и комунистическата партия, която ръководи Китай. Разговаряхме за развитието на Варна, показахме им забележителностите на града, кметът Кирил Йорданов даде вечеря за китайската делегация.
Гостите ни се интересуваха дали Варна е добро място за инвестиции и мисля, че кметът, аз и моите заместници, които присъстваха на разговорите показахме, че градът ни е такова място. Разговаряхме за важни и неотложни проекти, за пътя който свързва Истанбул-Одрин-Бургас-Варна-Констанца, също за сложността на естакадата, която би трябвало да се изгради до свлачището на “Трифон Зарезан”. От инженерна гледна точка естакадата е трудно за изпълнение съоръжение и бихме могли да получим информация и помощ от различни страни, а както е известно в Китай имат богат опит в строителството на мостове, тунели и естакади и за нас е интересно какво биха ни помогнали в това направление. Друга тема беше вторият мост, който предстои да бъде изграден над Варненското езеро, чиято стойност е около 60 млн.евро. Китайската делегация беше доста заинтересована и вероятно на правителствено ниво ще бъдат разгледани тези въпроси. От Варна те отпътуваха за Румъния, което означава че нашият регион ги интересува.

Разбрахме, че сте разисквали интересни теми и на конференцията „Интегрирано управление на крайбрежните зони в ЕС и биоразнообразието”, която се проведе в комплекс “Ривиера”?

На конференцията присъстваха представители на Европейската комисия, Европейския и българския парламент, представители на изпълнителната власт, академичните среди, частния бизнес и неправителствени организации, представители от Турция, Украйна, Румъния и други държави. Важното и интересното, което разисквахме, освен ефективността на морските ресурси, чистотата на морето, Дунавската стратегия беше свързано с енергийното развитие на региона и България. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма изнесоха интересен доклад, в който бяха споменати енергийните ни връзки с нашите съседи – Турция, Сърбия, Румъния и Гърция. От доклада стана ясно, че би трябвало да разчитаме на нашите партньори и тази тема бе част от разговорите на премиера Борисов с г-н Ердоган. Имам предвид връзката с Турция, която е доста сложна като инженерно-техническо съоръжение, за нея се работи от година и половина, още е в проектна фаза, но мисля, че след изявленията, които направи след срещата между двамата премиери турският посланик, проектът върви към реализация и ние ще имаме интерконекторна връзка с Турция.

Има ли други новини от срещата ви с турския посланик Н. Пр. Исмаил Арамаз?

Тъй като не присъствах на всички разговори на премиера с г-н Ердоган и министър-председателя на Катар, мисля че беше важно това, което уточни по-късно посланикът на Турция за три важни проекта. Първият е пътя Свиленград-Русе, вторият е свързан с изграждане на язовир на река Тунджа и ВЕЦ,  за да се предпази Одрин и селскостопанските земи около него от наводнения. Това съоръжение ще се експлоатира от българската и турската страна. Друго за което говорихме е интерконекторната връзка между двете страни, като ще уточня, че става дума за тръби в протежение на 140 км. със съответните връзки, съоръжения, помпени станции.

въпросите зададе Иво Югов

www.briz15.com