Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Борис Тадич е готов да стане премиер на бъдещото правителство

Бившият сръбски президент и лидер на Демократическата партия Борис Тадич е готов да стане премиер на бъдещо правителството. Той заяви това на пресконференция след заседание на партията си, предаде ИТАР-ТАСС.По думите му принципно съгласие по този въпрос е постигнато на преговорите с парламентарния блок на Ивица Дачич „Социалистическа партия на Сърбия – Партия на обединените пенсионери на Сърбия – Единна Сърбия“.Ако нашите коалиционни партньори се съгласят да приемат общи цели и план за работа, аз съм готов да стана премиер, каза Тадич. Той отбеляза, че днес главните проблеми на Сърбия са бедността и безработицата и добави, че като бъдещ правителствен ръководител смята да насочи усилията към решаването именно на тези проблеми. Освен това е необходимо да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията, посочи той.

Така планираме да реформираме обществото и да го доближим до равнището, необходимо за европейската ни интеграция, каза Тадич и добави, че членството в ЕС ще се превърне за сърбите в инструмент за повишаване на жизненото равнище.

Лидерът на Демократическата партия каза, че вярва в скорошно сключване на споразумение за парламентарно мнозинство и в съставяне на правителство с блока на Дачич, предава БТА. За да се осигури мнозинство от 126 мандата в 250-местния парламент, ще е необходимо да се привлече и трети партньор, но този въпрос ще се обсъжда по-късно, каза Тадич.На въпрос дали избраният за президент на Сърбия Томислав Николич ще подкрепи кандидатурата му за премиер, Тадич отговори, че това ще се решава след бъдещи преговори с него и в съответствие с Конституцията и законите на страната.На парламентарните избори на 6 май демократическата коалиция на Тадич зае второ място със 67 мандата. На трето е блокът на Дачич със 44 места. Победилата Сръбска прогресивна партия на Томислав Николич има 73 мандата, но в крайна сметка се оказа в малцинство, отбелязва ИТАР-ТАСС.

http://dariknews.bg