Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Шестият по големина френски град е Лондон

Заглавието е леко подвеждащо, защото става дума за населението, а не за държавата, в която е градът. Но е факт, че в британската столица днес живеят повече французи, отколкото в Бордо, Нант или Страсбург.Някои от тях са дошли да разгледат и погостуват, но им харесало и останали… преди 7 години. По данни на френското консулство в Лондон в момента живеят по-голямата част от между 300 и 400 хиляди френски граждани във Великобритания.Това означава, че британската столица се нарежда след Париж (2.3 млн.), Марсилия (859 хил.), Лион (488 хил.), Тулуза (447 хил.) и Ница (344 хил.).Повечето от французите са в Ийст Енд, където са съсредоточени много творчески фирми, дизайнерски и модни ателиета.

През вековете в Лондон винаги е имало френска общност, съсредоточена около посолството в Южен Кенсингтън и френския лицей, където има книжарници с френски книги, сладкарници и кафенета с масички на тротоара, разказва Би Би Си. Първото масово преселване е след клането над протестантите във Вартоломеевата нощ в края на ХVІ век.

Днес много млади хора идват тук, защото получават достъп до много по-големия англосаксонски пазар по света, по-лесно е да започнат собствен бизнес и да намират талантливи професионалисти.В същото време повече от тях осъзнават, че тази мобилност е свързана и с повече рискове. „Ако искаш сигурност и хубави отпуски, стой си във Франция. Ако искаш авантюри и да натрупаш умения, идваш тук“, казва Надеж Алезен, журналистка от Бордо, която поддържа интернет сайт за френската общност. Всички се оплакват от ужасно скъпите имоти и високи наеми и сивото време.Немалка част от френските граждани, идващи във Великобритания, са бивши имигранти от арабски или африкански произход. За тях е много трудно да си намерят работа и добро образование у дома просто заради произхода или цвета на кожата им. Някои разказват, че когато търсят някого, им вдигат телефона, ако звъниш от Лондон, но не и от Париж. Мнозина се стичат сега към Лондон с често измамната надежда да намерят работа покрай олимпиадата.

http://www.dnevnik.bg/