Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС

Въпреки напредъка по ключови реформи, основните икономически предизвикателства пред България остават непроменени. Това се посочва в оповестения доклад на Европейската комисия, свързан с оценката на изпълнението на националната програма за реформи, представен вчера пред Съвета на Европа.Политическите планове на правителството са оценени като уместни, но недостатъчно амбициозни, особено по отношение на пазара на труда и образованието.Комисията обръща внимание, че през последните две години заетостта в България е намаляла с 8 на сто и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица.

„Създаването на работни места в страната не е поставено на необходимото предно място в дневния ред на правителството”, се посочва още в доклада. Подчертава се, че страната се представя зле и в областта на образованието, което се вижда от мястото, което страната заема в международните изследвания за качеството на средното и висше образование.Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС, като нивото е два пъти по-ниско от средното за 27-те. Намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.Еврокомисията отбелязва още, че при реформите в секторите на пазара на труда и образованието липсва необходимата амбиция за преодоляване на предизвикателствата по необходимия път.

Според оценката реформите в здравеопазването са пропаднали, а устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана.В областта на администрацията комисията отчита, че засега усилията са насочени основно в съкращението на персонал, което е предизвикало само ограничен ефект за реформиране на сектора.За да се преодолеят проблемите с усвояването на еврофондовете, от ЕК препоръчват да се провеждат допълнителни обучения на служителите, които да се съчетават и с постоянни последващи проверки, се посочва още в доклада.

http://www.investor.bg/