Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Да се захванем с двете ръце и да възстановяваме, призова президентът

Трябва много бързо да преминем на етапа на градене, да се захванем с двете ръце и да започнем да възстановяваме.Това е голямата цел, призова в Перник президентът Росен Плевнелиев. Според негосоциалната помощ от 325 лв., която от днес (31 май) се изплаща, е едно добро начало. В 73 сгради, които са с конструктивни проблеми не може да се живее, обяви Плевнелиев. Голяма част от тях са еднофамилни постройки и са собственост на „Мини-Перник“ в ликвидация, която е към МИЕТ, информира БТА.Министърът много бързо ще вземе решение за компрометирания сграден фонд, заяви държавният глава. Размерът на обезщетенията ще се определя от лицензирани екипи от конструктори и оценители, не от държавата и от кметовете, посочи Плевнелиев. Ще бъдат изпратени още 20 екипа на територията на Пернишка област. Ще бъдат обследвани всички сгради, за които са подадени жалби.Досега са постъпили 4744 молби за нанесени щети на жилищни сгради, очаква се да нараснат до 10 000. Парите за обезщетения са налични, Комисията за бедствия и аварии има достатъчен бюджет, увери държавният глава. Ще бъдат предоставени още 37 фургона, 50 палатки, допълнително 20 екипа оценители ще дойдат в Перник, ще бъдат дадени още химически тоалетни.Перник става приоритет по фонд „Козлодуй“, обеща президентът. Така, по четирите проекта от общината, подадени по него за рехабилитация на болницата, две училища и детска градина, ще започне по-бързо процесът на възстановяване. Към Министерството на труда и социалната политика е предоставен проект за изграждане на социални жилища и за социално включване.

Реализацията му ще бъде ускорена. Плевнелиев подкрепи идеята за търсене на вариант за пренасочване на част от еврофондовете към програма или приоритет към някоя от съществуващите оперативни програми за превенция и борба с бедствия и аварии. Той увери перничани, че има план за критичната инфраструктура, обозначени са критичните точки и те са под контрол.

Сред тях е и язовир „Студена“. Според президента е спорно държавата да задължава гражданите да застраховат имуществото си. Казусът за мостовете и виадуктите в страната не е нов, коментира още държавният глава. По думите му тези 60 опасни моста на България са били подготвени като една специална програма, с която е търсено финансиране по линия на проект на Световната банка.Подкрепям усилията на правителството за намиране на решение. Не ме радва обаче, че в продължение на 30 години нито едно правителство не е дало нито един лев за поддръжката на тези съоръжения, заключи Плевнелиев.Президентът участва в заседание на областния кризисен щаб, след което разгледа пораженията в централната градска част и разговаря с жители на Перник.

http://inews.bg/