Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

„Рицар на Светия дух“ открива Варненско лято

Осем български и още толкова международни постановки са включени в програмата на юбилейното 20-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, който започва тази вечер в морската столица. Началото ще постави „Рицар на Светия дух“ на Народния театър „Иван Вазов“. Закриването на 12 юни ще е с продукция на Варненския театър-домакин – с мащабния „Ричард III“, който вече спечели три награди „Икар“.По повод юбилея актьорът и композитор Стефан Вълдобрев ще събере звездната формация„Обичайните заподозрени”, която обединява едни от най-добрите български музиканти – Иван Лечев, Веселин Веселинов – Еко, Мирослав Иванов, Стоян Янкулов – Стунджи и Елица Тодорова. Към тях ще се присъедини и джазменът Анатолий Вапиров и заедно ще изпълнят едни от най-известните хитове на Вълдобрев. Специално за юбилeя те обединяват сили с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев, за да създадат неповторима вечер, в която за първи път ще прозвучат композиции от театралната и филмова музика на актьора и музикант. Концертът се реализира съвместно със Салона на изкуствата.

От 11 часа в Драматичния театър като част от фестивалната програма ще се открие и изложбата „ДА!” (Театрални кардиограми”) на сценографката Тита Димова с фотоси на нейни сценографски проекти за представления на именития режисьор Андрей Жолдак (Украйна), когото варненската публика познава с незабравимия и спиращ дъха спектакъл „Хамлет. Сънища”, гостувал на МТФ „Варненско лято” през 2003 г.

В хода на 12 дни варненската публика я очаква изобилието от 50 разнообразни събития. Те обхващат 8 селекционирани български и 8 международни заглавия, 7 български продукции в програма „Шоукейс”, 2 прожекции, 3 концерта и изложби… Фестивалът отново ще отвори пространство и за дискусии по актуални и важни теми на съвременния театър и култура с 3 национални и една международна конференция на тема „Срещу какво се бунтува съвременният театър?”.

За своите 20 години Международният театрален фестивал „Варненско лято” е правил варненската публика свидетел на над 490 спектакъла, съпътствани от конференции, семинари, филми, акции и други събития. Сред тях поканените международни заглавия са общо 140 от 36 държави от цял свят, както и 2 собствени продукции. За двайсета поредна година МТФ „Варненско лято”  ще се състои като пространство за творчески диалог, културно сътрудничество и нови художествени открития за професионалната общност и многобройната му и вярна публика.

Вижте и пълната програма на фестивала:

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
1 юни (петък) 11:00 – 12:00, Куклен театър
ОСТРОВЪТ НА ПЕСНИТЕ
мюзикъл от Борис Карадимчев и Матей Стоянов постановка: В. Василева участват: Евгения Василева, Гергана Господинова, Йоланта Райкова и др.
Театрално-музикален поздрав за най-малките зрители по случай Деня на детето. Те ще проследят как Островът на злото се превръща в Остров на песните.

1 юни (петък) 21:00 – 22:30 ФКЦ
Международен театрален фестивал „Варненско лято“ и Обичайните заподозрени
концерт на Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Веселин Веселинов – Еко, Мирослав Иванов, Стоян Янкулов – Стунджи, Елица Тодорова, Анатоли Вапиров и Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев
Известните изпълнители поздравяват варненската публика и Фестивала за неговия 20-годишен юбилей и ще изпълнят хитове от легенарните албуми „Към“, „Обичам те, мила!“, „Пропаганда, хромозоми, силикон“ и филмите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Пансион за кучета“ и др.
Билети: 12, 10, 8 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
1 юни (петък) 18:30 – 20:10 Основна сцена
2 юни (събота) 20:00 – 21:15 Основна сцена
Народен театър „Иван Вазов“
РИЦАР НА СВЕТИЯ ДУХ
от Боян Папазов
режисьор: Маргарита Младенова
участват Иван Бърнев, Валентин Ганев, Валентин Танев, Ана Пападопулу, Станислав Ганчев, Петко Венелинов, Васил Дуев, Теодор Елмазов
Верен на нестандартните си жанрови формати, Боян Папазов определя пиесата „Рицар на Светия дух“ като „алкохолна халюциноза“. Фильо Гологана призовава в алкохолен делириум духа на своя приятел – адвоката и писател Алеко Константинов, нелепо убит през 1897 г., докато се вози във файтон заедно с Михаил Такев, също адвокат. Карнавално, с изключителна игра с езика и с актьорска пластичност, представлението разиграва процеса, в който Алеко, явен като Светъл дух, парадоксално защитава своите убийци. Спектакъл за националните герои и идеали, за състоянието на духа в миналото и настоящето. Пиесата е отличена с Голямата награда на националния конкурс за българска драма „Иван Радоев“ през 2007 г.

Награда „Икар“ 2012 за най-добро представление и за сценография

Билети: 18, 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
2 юни 11:00 – 12:00; 18:00 – 19:00 Куклен театър
Куклен театър – Сливен
ЛЮБОВТА КЪМ ТРИТЕ ПОРТОКАЛА
по Карло Гоци
режисьор Бисерка Колевска
участват Ефимия Павлова и Мария Райчева
Всички се подиграват на принца, защото е влюбен. Баща му го смята за неизлечимо болен, а други бягат от него като от луд. Но изгаряща страст го променя и го превръща в непобедим. Сцената е изпълнена с цвят и красиви форми, които непрекъснато се видоизменят в приказно- фантастичен сюжет с неочаквани обрати, атрактивни персонажи и необичайни кукли-костюми.
Билети: 5 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ
2 юни (събота) 19:15 – 20:30 Сцена Филиал
Раймунд Хог – Германия
ЕДИН СЛЕДОБЕД
Соло за Емануел Егермонт със специалното участие на Раймунд Хог
Концепция и хореография Раймунд Хог
Раймунд Хог е водеща фигура в съвременния европейски танц. Между 1980-90 г. той е драматург на легендарната Пина Бауш и създава собствена компания. В «Един следобед» забележителният хореограф продьлжава страстта си да подлага на нови интерпретации класиката на балетния репертоар. Поетично соло с техническа виртуозност и завладяваща атмосфера върху въздействащата музика на Клод Дебюси и Густав Малер.
Билети: 12, 10, 8 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
3 юни (неделя), 19.00 ч. – 20-30 ч., Основна сцена
4 юни (понеделник), 20.00 ч. – 21.30 ч., Основна сцена
Сатиричен театър – София / Продуцентска къща „Артишок“
ЕДНО МАЛКО РАДИО
сценарий: Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов
(Използвани са текстове на Федерико Фелини, Марчело Мастрояни, Юрий Олеша, Андрей Платонов, Аксел Мунте, Артур Лундквист и Емил Чоран)
постановка: Теди Москов
моноспектакъл на Мая Новоселска
В «Едно малко радио» актрисата и съавтор на спектакъла Мая Новоселска прави зрителите свидетели на богатия й и завладяващ талант. Заедно с режисьора Теди Москов те се връщат към любимия си герой – т.нар. «малък градски човек», познат от филмите на Чарли Чаплин и Федерико Фелини и с неизменната им игровост изграждат трогателен и комплексен персонаж. Той се лута между улични и поетични образи, комедийното и философското, действителното и мечтано живеене.
Награда Икар 2012 за главна женска роля
Билети: 18, 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
3 юни (неделя) 21:00 – 23:00 ФКЦентър – Варна
Сателитна прожекция на представление на
Кралски национален театър – Лондон, Обединено кралство ФРАНКЕНЩАЙН /с превод на български/

от Ник Диър по едноименния роман на Мери Шели
режисьор Дани Бойл
За първи път варненската публика ще се присъедини към глобалната аудитория на Кралския национален театър в Лондон в рамките на мащабна инициатива в партньорство с Британски съвет за сателитно излъчване на хитови представления от неговия репертоар в кино салони от цял свят. „Премиерата“ на проекта във Варна е със сензационната постановка на носителя на „Оскар“ филмов и театрален режисьор Дани Бойл („Трейнспотинг“, „Беднякът Милионер“) върху готическата класика „Франкенщайн“, преработена от Ник Диър. Подобно на дете в своята невинност, но ужасяващо на вид, обърканото творение на д-р Франкенщайн е захвърлено във враждебен свят от своя създател…
Не се препоръчва за лица под 15 г.
Билети: 6/ 4 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
3 юни (неделя) 17.00 – 18.35; 20.00 – 21.35 Сцена Филиал
Младежки театър – София
ЛЮБОВ И ПАРИ
от Денис Кели режисьор: Петър Кауков сценография и костюми: Розина Макавеева
участват: Мая Бабурска, Стефан Мавродиев, Койна Русева, Искра Донова, Бойко Кръстанов, Николай Луканов
„Любов и пари“ е черна комедия в безпардонния стил на съвременната британска драма. Авторът й Денис Кели е сред нейните високопризнати представители, номиниран за престижната награда на името на сър Лорънс Оливие. Мъж разказва за (само)убийството на своята съпруга и кинематографично се нареждат епизоди от техния живот назад във времето, достигащи до щастливото й вълнение в мига, когато той й прави предложение за женитба. В почти документален стил постановката протича като разследване на заплетена ситуация, в която въпросът кое е по-силно в човешките отношения – любовта към другия или към парите, се оказва фатален.
Награда Икар 2012 за поддържаща женска роля (Искра Донова)
Не се препоръчва за лица под 16 години
Билети: 15, 12, 10 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
4 юни (понеделник) 18.30 – 20.15 Сцена Филиал
Драматичен театър – Пловдив
КУКЛЕН ДОМ от Хенрик Ибсен
режисьор: Крис Шарков участват: Любен Кънев, Веселина Конакчийска, Атанас Атанасов, Елена Кабасакалова, Ивайло Христов
Зрелищна и провокативна постановка на многообещаващия режисьор Крис Шарков, който намира актуално звучене на революционната пиеса на модерния класик Хенрик Ибсен. Нора и Торвалд Хелмер са като че ли идеално семейство от наши дни – той успешно се издига в кариерата си, живеят уредено в дом с най-нови технологии и се наслаждават на страстта помежду си. Но катастрофата изглежда неизбежна, когато тайна от миналото на Нора разтваря бездни в устоите на семейството. Какъв е възможният изход? Социална сатира и семейна драма в едно, пропита с хищен еротизъм и силната творческа енергия на младия екип.
Не се препоръчва за лица под 16 години
Билети: 15, 12, 10 лв.
ОСНОВНА ПРОГРАМА: МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ
4 юни (понеделник) 21:00 – 22:00 Художествена галерия
Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион – Обединено кралство / Белгия
ЛЕКЦИЯ ЗА ПЕТ ПАРИ и ПИЕСА ЗА КРАВАТА
Лекция-пърформанс на Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион
Хореографът Джонатан Бъроуз и композиторът Матео Фарджион описват артистичната си работа като „ръчно изработена, в човешки мащаб“. За последните 10 години те създават поредица от дуети, съпоставящи формата на музикална композиция с радикалния и отворен подход към представлението и публиката. „Лекция за пет пари“ и „Пиеса за кравата“ влизат в диалог със структурата на легендарната „Лекция върху нищото“ на Джон Кейдж ( тази година светът отбелязва 100 години от рождението и 20 години от смъртта му). Те едновременно отдават почит към и поставят под въпрос начина на мислене в основата на танца и пърформанса през последните трийсет години. „Простота на средствата при Бъроуз и Фарджион и остроумният им хумор ви карат просто да ги заобичате“, пише нюйоркският критик Тоби Тобиас.
Със синопсис на български език
Билети: 10 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
5 юни (вторник)18.30 ч. – 20.10 ч., Основна сцена
Театрална работилница „Сфумато“
ЗАВРЪЩАНЕ ВЪВ ВИТЕНБЕРГ
текст: Георги Тенев и Иван Добчев
режисьор: Иван Добчев
участват: Пенко Господинов, Явор Бахаров, Антонио Димитриевски, Йордан Биков, Христо Петков, Малин Кръстев, Елена Димитрова
Писателят, драматург и известен телевизионен водещ Георги Тенев и режисьорът Иван Добчев отново работят в съавторство. След Достоевски и Стриндберг, този път те се отласкват от друг ключов автор на европейското културно наследство – Шекспир и вечната трагедия „Хамлет“. „Завръщане във Витенберг“ разиграва хипотеза за това какво се случа след смъртта на Хамлет под мрачното господство на завоевателя Фортинбрас. Сцената впечатляващо се превръща в тъмно и влажно подземие на затвор, в който мистериозният Хор подготвя своето бягство от света на разпад в мечтания и утопичен Витенберг.
Награда Икар 2012 за сценография
Билети: 15, 12, 10, 8 лв.

програма ШОУКЕЙС
5 юни (вторник )19:00 – 21:00 Сцена «Филиал»
6 юни (сряда) 19:30 – 21:30 Сцена «Филиал»
Театър 199
ПРИЯТНОСТРАШНО от Яна Борисова
режисьор Галин Стоев
участват Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Снежина Петрова, Владимир Пенев

Фани се е вглъбила в макета за градина, който изгражда в своя цветарски магазин. С лекотата на игра той притегля към себе си нейните приятели и ги събира в странен любовен четириъгълник, в който сякаш се случват по-скоро движения на душата, отколкото видими събития. Спектакълът печели наградите «Икар» за драматургичен текст и режисура, както е и селекциониран за фестивала за съвременна европейска драматургия «Нови пиеси от Европа» във Висбаден, Германия. Той е поставен от работещия предимно в Белгия и Франция международно признат български режисьор Галин Стоев и утвърждава двамата като най-добрия съвременен творчески тандем на автор и режисьор у нас.

Със субтитри на английски език

Билети: 15, 12, 10 лв.
ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
5 юни 21:00 – 22:30 Художествена галерия
JP3 представя IT’S A DREAM
JP3 сa: Живko Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас), Димитър Семов (ударни)
със специалното участие на струнен квартет в състав: Пламена Жекова (цигулка), Венелин Траянов ( цигулка), Валентин Геров (виола), Христо Танев (виолончело)
JP3 е комбинация от трима професионалисти, които стоят в основата на голяма част от висшата лига в българската поп и джаз музика в България през последните 15 години. JP3 са 13 музикални приказки, обединени в най-новия албум на формацията „It’s A Dream“.
Билети: 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
6 юни (сряда) 15:00 – 16:45 ФКЦентър – Варна

МАРИНА АБРАМОВИЧ. АРТИСТЪТ ПРИСЪСТВА – документален филм режисьор Матю Ейкърс представя се съвместно с филмовия фестивал So Independent

Съблазнителна, безстрашна и изключителна, Марина Абрамович променя разбирането ни за изкуство вече четирийсет години. Тя из¬ползва тялото си като основно средство да тласка себе си отвъд фи¬зически и психически граници и създава пърформанси, които прово¬кират eмоционално и разширяват съзнанието. Накратко, тя е един от най-значимите артисти на нашето време. Документалният филм „Ма¬рина Абрамович. Артистът присъства“ въвежда в нейния свят и про¬следява подготовката за един от най-важните моменти в живота й – обща ретроспектива на творчеството на Марина Абрамович в Музея за модерно изкуство, Ню Йорк.
С превод на български език
Билети: 6, 4 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
6 юни (сряда), 17.30 ч. – 19.00 ч.; 21.00 ч. – 22.30 ч., Галерия Графит
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“
ПРАЕХИДНО
текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
режисьор: Гергана Димитрова
участват: Елена Атанасова, Надежда Панайотова, Богдан Казанджиев, Петър Мелтев
Един от най-успешните спектакли на сезона, идващ от сцената на независимия театър. «Праехидно» е театрален разказ с примеси на кабаре и видео арт за редките видове в природата иобществото. Пъзел от истории за глухите линии в еволюцията, за бързо развиващите се технологии, за странните учени, за едно разпадащо се семейство, наблюдаващ всичко сателит и милиони наночастици. Мястото, където се пресичат пътищата на последната на планетата проехидна – най-големия яйцеснасящ бозайник, която броди в търсене на друг от своя вид, и Тед Качински – обещаващ професор по математика, заменил науката с еко-тероризъм. И всички търсят отговор на въпроса: накъде всъщност сме се запътили днес?

Награда Икар 2012 за драматургичен текст и за режисура
Билети: 10 лв.

ПРОГРАМА SHOWCASE

6 юни (сряда) 21:00 – 21:20 – 21:40 – 22:00 Пространство около театъра
7 юни (четвъртък) 20:00 – 20:20 – 20:40 – 21:10 Пространство около театъра
9 юни (събота) 21:30 – 21:50 – 22:20 – 22:30 Пространство около театъра

Виолета Витанова / Венелин Шурелов
ZOOM IN
автори: Виолета Витанова, Станислав Генадиев, Венелин Шурелов
тяло: Виолета Витанова
визуална среда: Венелин Шурелов
„Zoom In“ е пърформанс-инсталация, в която изразните средства на тялото са сведени до минимум. На фокус е „най-анонимната“ част – човешкият гръб и неговият потенциал да създава причудливи образи. Една единствена част – гърбът, намира конкретен хореографски език. Той създава пътуване, което проучва собствените му деформации и се превръща в необичайно визуално преживяване. Проект на едни от най-интересните артисти в съвременните изпълнителски изкуства у нас. Виолета Витанова е хореограф и изпълнител от най-новото поколение в съвременния танц в България с множество участия и в международни продукции. Венелин Шурелов е сценограф. Чрез своите произведения изследва междинни състояния на човешкото тяло, фокусирайки се върху неговата маргинализация.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ
7 юни (четвъртък) 17:00 – 18:40; 20:00 – 21:40 Основна сцена
Академичен драматичен театър „И. А. Слонов“ – Саратов, Русия
ГРОЗНИЯТ
от Мариус фон Майенбург
режисьор Явор Гърдев
участват Игор Баголей, Елвира Данилина, Андрей Седов, Владимир Назаров
Наричат пиесата «Грозният» на един от най-успешните немски автори днес М. фон Майенбург «блестяща комедия на преображението» и «язвителна притча». Българо-руският екип я превръща в сатирично кабаре. В него става въпрос за това как г-н Лете – почитан инженер, открива, че всъщност има «катастрофално лице». Подтикван от всички, той се подлага на пластична операция и се преражда в красавец, който набира нечувана слава. С това настъпва и кошмарът му. Възможно ли е човек да съхрани собствената си индивидуалност в съвременния свят на господство на масовата култура и високия рейтинг? След режисьорския си успех в Москва, Явор Гърдев и неговият творчески екип гостуват с новата си постановка, реализирана в един от най-старите театри на Русия.
Със субтитри на български и английски език

Билети: 18, 15, 12, 10 лв.

Програма ШОУКЕЙС
7 юни (четвъртък) 19:30 – 20:45 Сцена «Филиал»
8 юни (петък) 19:30 – 20:45 Сцена «Филиал»
Театрална работилница «Сфумато»
програма „Към Дамаск“
МЪРТВЕШКИ ТАНЦ от Аугуст Стриндберг
адаптация и постановка Маргарита Младенова
участват Светлана Янчева, Владимир Пенев, Цветан Алексиев
Едгар и Алис живеят в мрачна кула на изолиран остров. Там те създават собствения си ад, в който любовта им е свлечена в омраза. В тяхната измислена игра между живота и смъртта е въвлечен и приятелят им Курт. В постановката на М. Младенова Едгар, Алис и Курт сякаш са последните живи хора на земята, живеещи сред някаква своя собствена, вътрешна смърт. Спектакъл, въздействащ като театър на ужасите: смразяващо неромантичен, но с невероятен черен хумор и блестящи актьори. „Мъртвешки танц“ на ТР „Сфумато“ получава изключително национално и международно признание и вече пета поредна година привлича зрителски интерес.
Със субтитри на английски език
Билети: 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
7 юни (четвъртък), 21:30 ч. – 22:30 ч., Куклен театър / Лятна сцена
Куклен театър – Варна
9 И НЕЩО
авторско представление на Боян Иванов и Татяна Соколова режисьор Боян Иванов участват: Вера Стойкова, Боян Стоянов, Веселина Калчева, Галин Гинев, Гергана Господинова, Диана Цолевска, Евгения Василева, Стоян Стоянов, Красимир Добрев
Девет души тръгват в един летен ден от девет различни посоки, за да се срещнат в девет и нещо на едно необичайно място за една необичайна среща. Хаосът на градския живот като игра на музика, образи и забавни ситуации. Един необичаен поглед към нещата, които ни заобикалят.
Билети: 10 лв.

Програма ШОУКЕЙС
8 юни (петък), 18:00 – 19:30, Основна сцена Театър „Кредо“
ШИНЕЛ по Н. В. Гогол
идея, сценарий, сценична адаптация и сценография Нина Димитрова, Васил Василев – Зуек, Светлозар Гагов
участват Нина Димитрова, Васил Василев – Зуек
Фестивалната публика отново има шанса да види този нестандартен спектакъл, който вече 20 години е на сцената. Една история за живота на обикновен чиновник, който умира заради откраднатия си шинел, броди нощем като призрак из Петербург и свлича от раменете на хората техните шинели. История за свободата на човешкия дух. „Шинел“ на театър „Кредо“ е отличен със специалната награда „Икар“ за принос в популяризирането на българския театър по света с участията си в над 150 международни фестивала на 9 езика; включен е в Топ 20 на престижния Единбургски фестивал ’97 и е носител на 13 международни награди.

Със субтитри на английски език
Билети: 18, 15, 12, 10 лв.

Програма ШОУКЕЙС
8 юни (петък) 19:45 – 22:05 Куклен театър
Театър 199
ПУХЕНИЯТ
от Мартин Макдона
режисьор Явор Гърдев
участват Пенко Господинов, Михаил Мутафов, Стоян Радев, Никола Мутафов и Иоанна-Микаела Димитрова
Явор Гърдев поставя за първи път пиесата «Пухеният» на прочутия ирландския сценарист («В Брюж») и драматург Мартин Макдона, отличена с наградата на името на сър Лорънс Оливие, през 2005 г. в Драматичен театър – Варна и предизвиква истинска сензация. През 2011 г. той прави нова версия на постановката за Театър 199 със същия творчески екип. «Пухеният» провокативно разкрива конфликта между разузнавателните служби и писател, чиито ужасяващи истории за убийства на деца се случват и в действителността. Взаимодействието между фикционалния и «реалния» свят отново са фокус в напрегнатия и изпълнен с черен хумор театрален трилър на известния режисьор.
Със субтитри на английски език
Билети: 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
8 юни (петък) 21:00 – 22:30 Археологически музий
АКУСТИК БИЙТЪЛС ПРОДЖЕКТ
Китаристът на Б.Т.Р. Славчо Николов, Венко Поромански – бивш барабанист на група „Те“, Дони и Коцето-Калки отвеждат в света на легендите „Бийтълс“ и техните вечни хитове.
Билети: 12, 10 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ
9 юни (събота) 18:30 – 19:45 Сцена Филиал
Бургтеатър – Виена, Австрия
ДОРИАН ГРЕЙ от Оскар Уайлд
сценична версия и режисура Бастиан Крафт
участва Маркус Мейер
Едно демонично желание е изпълнено: времето застива, настоящият момент е съхраненен, младостта и красотата са вечни. Но силата, която оставя външността му недокосната, спуска смъртоносна отрова в душата му: измъчван от тази дилема, Дориан Грей – «златното момче», се терзае в борбата с отломъци на самия себе си. Младият режисьор Бастиан Крафт пренася прочутия викториански роман в съвременния свят и го превръща в завладяващ моноспектакъл – хибрид между театрално представление и видео-арт инсталация. Актьорът Маркус Мейер виртуозно се превъплъщава в множество герои от романа в постановката на една от водещите европейски сцени – виенския Бургтеатър.
Със субтитри на български език
Билети: 12, 10, 8 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ
9 юни (събота) 20:00 – 22:05 Основна сцена
Национален театър „М. Сореску“ – Крайова, Румъния
БУРЯТА по Уилям Шекспир
адаптация и режисура Силвиу Пуркарете
участват Адриан Андоне, Каталин Байкуш, Илие Георге, Георге Алберт Костеа, Романита Йонеску, Ангел Рабабок, Мирча Тудоша, Сорин Леовеану, Николае Погирк, Константин Кикорт, Валентин Михали, Юлия Лазар, Юлия Колан, Петра Зурба, Моника Арделеану
Островът е идеален дом на странностите. За Силвиу Пуркарете островът на Просперо не е нещо по-различно от ярък сън на уморен старец, който обаче отчаяно се опитва да си уреди делата със света или с това, което наричаме реалност или поне с този объркващ, лиричен, меланхоличен и измислен свят. Нищо не е това, което изглежда в тази гротескна, но красива вселена, където чудовища се превръщат в девойки, а благородници попадат под милостта на зли духове. Едно магнетично пътешествие в света на въображението, не само на Просперо, а най-вече на режисьора Силвиу Пуркарете – емблема на румънския и световен театър от последните десетилетия, и на невероятните изпълнители.
Със субтитри на български и английски език
Билети: 15, 12, 10, 8 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ
10 юни (неделя) 18:00 – 19:30 Сцена Филиал
Театър „Интима“ – Стокхолм, Швеция
ГОСПОЖИЦА ЮЛИЯ от Аугуст Стриндберг
режисура и изпълнение Анна Петерсон
Анна Петерсон е водеща актриса на шведските театър, кино и телевизия, отличена с много награди. С най-новата премиера на театъра, основан от самия Аугуст Стриндберг, тя отдава почит на великия автор по повод 100-годишнината от кончината му със съвременна адаптация на неостаряващата „Госпожица Юлия“. Петерсон неочаквано се превъплъщава в трите персонажа на пиесата, докато оператор непрестанно я снима на сцената и непосредствено излъчва кадрите, примесени с друг материал. По този начин се постига ново прозрение за вътрешните мотивации, инстинкти и противоречия на образите, част от човешката природа. Първокласно актьорско и мултимедийно шоу.
Със субтитри на български език
Билети: 10, 8 лв.

Програма SHOWCASE

10 юни, 20:00 – 20:25; 22:00 – 22:25, Художествена галерия
Мартин Пенев / Станислав Генадиев
CADAVER
интерактивен танцов пърформанс

хореография и изпълнение: Станислав Генадиев
идея, визия, хардуер, софтуер: Мартин Пенев

„Cadaver“ е пърформанс-импровизация, изграден върху взаимодействие между биологично тяло и софтуер. Тялото на танцьора е облепено с електроди, които под формата на електрически импулс предават напрежението на мускулите към специално разработена компютърна програма, която превръща получените данни в манипулиран звук.Вниманието е насочено към онзи момент, когато зад импулсите на плътта се появява сянката на необратим процес – на налагане на телесните импулси над волята. Плътта започва да твори.

програма ШОУКЕЙС
10 юни (неделя), 20:30 – 21:40, Художествена галерия
Университетски театър и Департамент „Театър“ – Нов български университет
БИТ по Иван Хаджийски режисьор: Възкресия Вихърова
сценография: арх. Зарко Узунов
участват: Ася Иванова, Добриела Попова, Дарина Параскова, Рената Иванова, Стойка Стефанова, Яна Мошолова, Мартина Апостолова, Златина Никифорова, Василия Дребова

По повод на 20-годишния юбилей на НБУ миналата година Университетски театър стартира амбициозна програма за „реставриране“ на част от най-добрите му представления. Те неизменно са насочвали към нови територии за българската сцена като антропологическия и физически театър. „Бит“ е легендарна постановка (сезон 1989/90 г.) по текстове на социолога Иван Хаджийски. Освен всичко друго в спектакъла ще се види карта на фестивали по света, на които е била представяна, интервюта с различни поколения актьори, участвали в нея, документален запис от фестивала „Инфант“ (Нови Сад, 1997 г.), където „Бит“ е удостоен с награда за полифоничност в театралната форма.

С превод на английски език
Билети: 10, 8 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
10 юни 20.00 ч. – 22.00 ч. Основна сцена
11 юни 19.30 ч. – 21.30 ч. Основна сцена
Театър „София“

КОВАРСТВО И ЛЮБОВ от Фридрих Шилер режисура Стайко Мурджев участват Ириней Константинов, Калин Врачански, Мартин Гяуров, Лилия Маравиля, Росен Белов, Пламен Манасиев, Петя Силянова, Йоанна Темелкова, Мира Бояджиева, Милен Николов, Юлиян Рачков, Юлиян Малинов, Юлиян Петров
Отличеният още със своя дебют млад режисьор Стайко Мурджев събира звезден екип за постановката по Шилеровата романтическа класика с подобаващите й костюми, перуки и противоборстващи си страсти. Пламенната любов между музикантската дъщеря Луиза и благородническия син Фердинанд е разрушена от долни интриги. Представление за вечните въпроси – докъде може да стигне човек в желанието си за власт и в надеждата си за любов?
Билети: 18, 15, 12, 10, 8 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
11 юни (понеделник), 11:30 – 12:15, Куклен театър
Университетски театър – Нов български университет
ХРАБРОТО КУЧЕ
представление с маски за малки и големи мечтатели
режисьори Светослав Николов, Mилена Станойевич
участват Ана Вълчева, Василия Дребова, Златина Никифорова, Красима Ставрева, Мартина Апостолова, Ренета Иванова, Стойка Стефанова, Яна Мошолова

Кучето е най-добрият приятел на човека, и това го знае всяко дете. То е храбро, честно и вярно. Приказката за „Храброто куче“ разказ¬ва за приключенията на един такъв приятел на човека. Историята оживява с помощта на млади актриси, написали и създали детско¬то представление, обединявайки знаменитите принципи за работа с маски на Жак Льокок и начините за създаване на приказка от Джани Родари.
Билети: 4 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА

11 юни (понеделник), 18:00 – 20:00, Сцена Филиал
Драматичен театър – Сливен
ЗАБОЛЯВАНЕТО „МЛАДОСТ“
от Фердинанд Брукнер
режисьор: проф. Пламен Марков
участват Радина Кърджилова, Луиза Григорова, Ивайло Драгиев, София Бобчева
Александра Михайлова, Боян Младенов, Стоян Борисов
Модерен спектакъл за живота на младото поколение, за неистовата жажда за любов,
за шокиращите изкушения на младостта, за пътя, през който човек трябва да премине,
за да открие себе си. В постановката участват актьори-абсолвенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство, които правят първите си професионални изяви.
Билети: 12, 10, 8 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ
11 юни (понеделник) 20:30 – 21:30 Художествена галерия «Карбидо» – Вроцлав, ПолшаМАСАТА
Идея, режисура, музика и изпълнение – «Карбидо»: Павел Чепулковски, Игор Гавликовски, Марек Отвиновски, Михал Литвинец
Музикален спектакъл за четирима артисти и една маса, който обиколи света и се превърна в международен фестивален хит. «Карбидо» означава «свободен избор» и музикантите от вроцлавската група го упражняват пълнокръвно в съчетаване на музика, театър и различни стилове. Те превръщат една маса в уникален електроакустичен инструмент и повеждат публиката към зрелищно музикално околосветско пътешествие. «Масата» печели номинация за най-добро представление на Единбургския театрален фестивал 2007 и наградата за алтернативно представление на фестивала TOUCAN OFF 2006 във Вроцлав и на световния фестивал на свободната сцена Perth 2012 в Австралия.
Билети: 10, 8 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
Учебен театър – НАТФИЗ
МЪРТВИ ДУШИ
от Михаил Булгаков
по Николай Василиевич Гогол
режисьор Теа Сугарева
участват Йордан Ръсин, Христо Ушев, Деян Цвятков, Стефан Димитров, Никола Парашкевов, Деница Петкова, Йонко Димитров, Антон Григоров, Борислава Стратиева, Мариана Бонева, Божидар Матанов

Абсолвент по „Режисура“ представя своя осъвременена версия по адаптацията на Михаил Булгаков на поемата „Мъртви души“ от Гогол с участието на студенти по „Актьорство“ в НАТФИЗ.
Билети: 5 лв.

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
12 юни (вторник) 19:00 – 21:45 Сцена „Филиал“
Театрално-музикален продуцентски център – Варна
Драматичен театър „Ст. Бъчваров“
РИЧАРД III от Уилям Шекспир сценичен вариант и режисура Пламен Марков участват Стоян Радев, Михаил Мутафов, Пламен Димитров, Aлександър Александров, Вилиян Божков/Ерджан Махмуд, Благой Бойчев, Валентин Митев, Пламен Георгиев, Димитър Димитров, Илиян Марков, Свилен Стоянов, Владислав Виолинов, Николай Божков, Александър Андреев, Радостин Динев, Мария Гинкова, Веселина Михалкова, Биляна Стоева, Гергана Плетньова, Даниела Викторова, Габриела Кръстева, Мариела Станчева, Савина Бързева, Полина Недкова, Марин Василев, Георги Христов, Любомир Парушев, Георги Йовчев, Кристиян Киров
Режисьорът Пламен Марков предлага нов прочит на историческата драма на Шекспир, изградила образа на един от най-прочутите злодеи в световната драматургия – Ричард, дук Глостър, издигнал се до крал Ричард III. Постановката разказва хазартния му път до завземане на властта и се стреми не да го заклеймява, а да разгледа всестранно сложната личност на Ричард, който от една страна е жесток владетел и манипулатор, а от друга – надарен, гъвкав и решителен.
Награда Икар 2012 за главна мъжка роля (Стоян Радев), за авторска музика (Калин Николов) и за майсторско техническо осъществяване
Билети: 12, 10, 8 лв.

http://dariknews.bg