Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Клиент съди „Оркид“ за недостроен апартамент във Варна

Във Варна стартира първото дело, заведено от клиент, срещу „Оркид гардънс Варна“ ЕООД. Компанията, която построи Гранд мол, от няколко години вдига 16-етажна жилищна сграда на бул. „Осми Приморски полк“ 122. Искът е за възстановяване на 245 337 лева, платени авансово за два апартамента в бъдещата сграда. Според предварителните договори между инвестиционната компания и купувача тя е трябвало да бъде годна за обитаване на 31 март 2011 г. С настъпването на кризата и падането на пазарните цени на имотите кмиентът и „Оркид“, които държат почти двойна цена на кв.м., се договарят платените вече пари да бъдат считани за 100 процента плащане само на един апартамент. Срокът за предаване на жилището остава същият. След като той не е спазен, клиентът на „Оркид“ иска подписването на споразумение, в което да бъде фиксиран краен и реален срок за построяване на жилищната сграда и предаване на жилището за обитаване на собствениците му. И договореният нов срок – 21 декември 2011 г. изтича, без по строежа да има видими белези за скорошно приключване.
В същото време обаче клиентът на „Оркид“ плаща огромен заем, който отишъл за предварителното плащане за строителството. След липсата на адекватен диалог във времето на просрочието нереализираните собственици на жилище в луксозната сграда – „Хоризонт трейдинг“ ООД завеждат съдебно дело, в което настояват шнвестиционната компания да им върне парите. Тезата на клиентите на „Оркид“ е, че договорът им с компанията трябва да се счита за развален, тъй като не е спазено важно условие в него – датата на предаване на собствеността.
Според предварителните обяснения на „Оркид“ забавянето на строежа не е по тяхна вина, а заради независещи от тях обстоятелства. Вероятно за такива трябва да се считат екстрадацията на един от собствениците на компанията – мултимилиардерът Офер Мирецки и световната икономическа криза.Дали това е така ще трябва да реши съдът, чието първо заседание мина преди няколко дни. Към момента в сградата на бул. „Осми Приморски полк“ има продадени около 7-8 апартамента, в това число и панорамния от 300 кв. м. на 16-ия етаж, който обаче запази за 6-членното си семейство самият Офер Мирецки.
vnews.bg

Бележка на редакцията – Припомняме, че през лятото на 2010 г. Офер Мирецки бе експулсиран от България със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Цветлин Йовчев.