Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Атанасова предлага втора здравна вноска за избор на екип и лекар

Пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга. Такава промяна в нормативната уредба смята да предложи здравният министър Десислава Атанасова.Не е редно да се заплаща за избор на екип или на лекар в лечебните заведения, потвърди в интервю за БТА позицията си тя. Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро, каза още Атанасова.

По думите й не е оправдано това, което се случва сега – здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава.
Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти, посочи министърът на здравеопазването.По повод заплащането на здравни вноски Десислава Атанасова припомни, че наскоро МС прие предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване, а също и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които в най-скоро време ще бъдат гласувани в Народното събрание. С тях се въвежда изискване за представяне на удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство. Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи, коментира Атанасова.