Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Данчо Симеонов: В Областна администрация-Варна държавните имоти се отдават под наем открито и прозрачно

Г-н Симеонов, какви са приходите от наеми на жилищни и нежилищни имоти на Областна администрация-Варна за 2011 г. и за първите пет месеца на 2012 г.?

Ще започна отговора си по-отдалеч. Става въпрос общо за приходите, тъй като ние изпълняваме финансов план, който е от порядъка на около 900 000 хил. лв. годишно. За 2011 г. приходите на Областна администрация – Варна са в размер на 1 382 371 лв. в това число приходи от наеми в размер на 432 318 лв. /от жилищни имоти – 51 502 лв, от нежилищни имоти – 380 816 лв./. През 2012 г. считам, че работим по-усърдно и приходите ни към 31.05. са в размер на 1 714 141 лв., в това число приходи от наеми в размер на 241 000 лв. /от жилищни имоти – 16 199 лв., от нежилищни имоти – 224 801 лв./.

Как бихте коментирали тези цифри на фона на икономическата криза и резултати от предишни години?

Когато през 2006 и 2007 г. нямаше финансова криза приходите са били почти същите. Тази и миналата година обявихме имоти за продажба и наем, но често пъти не се явяват кандидати, което говори, че кризата се е отразила на гражданите на Варна. При заявен интерес по обявена тръжна процедура ние даваме под наем или продаваме имоти. За да бъде открита и ясна тази процедура, искам да изясня, че ние не правим цената по хрумване, цените са сравнително ниски и би трябвало да стимулират хората, които биха искали да наемат имоти. За квадратен метър жилищна площ цената е около 1 лев, за нежилищната е малко по-висока, има и малки коефициенти които увеличават цената, в зависимост в коя част на града се намира имота. През 2007 г., преди промяната в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, наемната цена за жилищни площи е била 60 ст. на кв.м.  По тази причина някои граждани се учудват как може да се дава под наем апартамент в центъра на Варна на цена равна на квадратурата на имота. Това е възможно, ако се яви един кандидат и е заявил сравнително малка сума, която да отговаря на първоначално обявената. Но за това се правят търговете, да се явяват повече кандидати, да наддават и ние обявяваме кандидата, който е дал най-високата цена. Това е нашата политика, тя е прозрачна, ние обявяваме всички търгове на сайта на Областна администрация, в един местен и един централен вестник. Така че, ако някой смята, че правим някакви неясни предложения дълбоко греши, всички имоти се продават или отдават под наем по открит начин.

Има ли законова пречка на търгове за държавни имоти да се явят служители на Областна администрация, на Община Варна, районните кметства или техни роднини?

Законът определя, че на тези търгове не могат да се явяват хора, които имат задължения към държавната, ние сме добавили и общинската администрация. Граждани, които са изрядни пред данъчната администрация могат да кандидатстват при нас на общо основание. Резонен е въпроса, ако служител на Областна администрация или негов роднина иска да кандидатства и отговорът ми е – да, но ако няма конфликт на интереси. Тоест, ако не участва в комисите по търговете и не е свързан по някакъв начин със самата процедура по отдаването. Ако забраним, това означава, че нарушаваме Закона за защита от дискриминация.

Б.Р. :  Цялата информация относно търговете на държавни имоти отдадени от Областна администрация Варна ще намерите на сайта на Областна администрация:  http://www.vn.government.bg/

barometar.net