Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Родители от Варна търпят своеволията на скандална директорка

Директорката на СОУ  “Найден Геров” Мария Нестерова продължава да изисква от родителите да събират пари за ремонти, модернизация и реновиране на училищната база. Близо 13 000 лв. трябва да отделят родителите на малкото останали ученици в СОУ „Найден Геров” за обновяване на  тоалетните в сградата на учебното заведение. Наш екип посети срещата на родитеското настоятелство проведена миналата седмица в актовата зала на училището. Родителите бяха в ограничен състав, а вместо директорката Мария Нестерова пред родителите се изказа представител на училището, който запозна присъстващите с параметрите на договорите на няколко фирми, които са проявили желание да се включат в ремонтните дейности на учебното заведение. Сред офертите имаше такива на стойност от 13 000 до 18 000 лв., като родителското настоятелство се спря на оферта, предложена от фирма на родител, чието дете е ученик на СОУ „Найден Геров”, която се оказа и най-ниска сред предложените. Директорката Мария Нестерова не взе отношение по въпроса, въпреки че присъстваше в залата, където се проведе съвета.
Припомняме, че родителите много пъти са се оплаквали от ръководството на училището и отношението на директорката към учениците.  Още миналата година родителите заявиха, че искат нейното незабавно отстраняване. Основната причина беше поведението на първокласника Митко, който ежедневно малтретирал  съучениците си. Връхната точка на агресията на детето достигнала, когато предизвикал комоцио на едно от момиченцата в класа. След този случай родителите спраха да пускат децата си на училище, заради опасения, че може да се навреди на здравето и живота им. Детето не е преместено от училището, а по думи на Нестерова няма законов вариант това да се случи.  Родителите се оплакват още, че поради невъзможност директорката да се справи с тютюнопушенето в тоалетни на гимазията и в района около училището, тя инструктирала  учителите да заключват санитарните възли, за да не се пуши в тях от по-голямите ученици. Това обаче стресира  по-малките възпитаници на учебното заведение, които не могат да извършват физиологичните си нужди. Директорката трудно се справяла и със задържането на  ученици след седми и осми клас. От 2001 година в учебното заведение има паралелка с интензивно изучаване на английски език, в която се влиза след положен изпит след осми клас, през 2011 г. обаче Нестерова закрива паралелката. Броят както на паралелките, така и на учениците е намален, като голяма част от класовете са на минимума според изискванията за съществуване на клас. Класовете са по 17 ученика, което говори за тотален срив на учебната система в гимазията.  Учениците са запознати много добре със състоянието на училището, като си позволявали своеволия и неспазване на реда. Въпреки, че в гимназията има уличени в тютюнопушене ученици, те не са преместени в друго училище, заради възможността паралелката да се разпадне и да се закрие.

Припомняме, че през месец октомври 2011 г. и учители се вдигнаха на бунт срещу директорката си Мария Нестерова. В открито писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, образователния министър Сергей Игнатов и още няколко държавни и общински институции, те твърдяха, че в училището се вършат системни безобразия. Учителите застанаха с имената и подписите си под следното писмо:

„Пишат Ви учителите от VII СОУ „Найден Геров“ – Варна. Това писмо е вик за помощ и последна надежда за нас! Въпроси към Нестерова отправихме веднага след свиканото от нея общо събрание на колектива на 3.10.2011 г., на което тя ни принуди под страх от уволнение да подкрепим поредното закононарушение – средствата от фонд СБКО („Социално-битово и културно обслужване“) за последните 3 месеца да отидат за обучение на колектива. Беше ни заявено в прав текст, че който гласува с „Не“, просто няма да получи полагащите му се средства от този фонд. Който обаче гласува с „Да“, ще има „привилегията“ да се обучава (за 2 дни и една нощ) в бивш пионерски лагер край село Арбанаси. Само ще вметнем, че в „обучението“ бяха задължени да участват освен учителите и хигиенистките, огнярите, електротехникът и общият работник. Цялата тази „благина“ е поверена в лапите на частно училище „Знание и сила“ ООД с управител Лидия Йорданова, без притеснение, че въпросната дама е с влязла в сила присъда от 1 година и 2 месеца заради данъчни измами“ – се казва в писмото..

Учителите написаха още, че според направена от тях справка в Кодекса на труда, чл. 293, ал. 2, средствата за СБКО не могат да се изземват и използват за други цели. Според учителите от водещо училище по времето на директора Петко Маринов след 10-годишно „некадърно управление“ на Мария Нестерова СОУ „Н. Геров“ се е превърнало в изоставащо и посредствено.В документа до институциите се твърди още, че в училището заради лошото управление на директорката са формирани малко паралелки, учителите са с непълен норматив, с едни от най-ниските заплати в града, а в школото са се извършвали „безсмислени и нерентабилни ремонти“, закупувала се „скъпа техника, която в момента никой не ползва“. В писмото до институциите учителите настояват в VII СОУ „Найден Геров“ да бъде извършена независима и компетентна одитна проверка.

Деница Герчева

briz15.com

снимка – вестник Народно дело