Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.12.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Повече двойки по български език на матурите тази година

Резултатите от матурите показват, че по-високи резултати зрелостниците са постигнали по природните науки и английски език. По-лоша е успеваемостта на изпитите по математика, български език и литература (БЕЛ) и история и цивилизация.Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов при представянето на резултатите от държавните зрелостни изпити.Традиционно най-голям интерес сред зрелостниците има към предметите „География“, „Биология“ и „Английски език“.През тази година прави впечатление доста по-малкият брой като процент отлични оценки по БЕЛ, поясни Евгения Костадинова, експерт в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Тя добави, че се наблюдава увеличаване на процента слаби оценки по БЕЛ и по „История“.Учениците са се затруднили най-много на задачите, свързани с правописни норми, с прилагане на граматически норми, както и с литературна теория от сорта на определяне на фигури и тропи, литературни направления и елементи на сюжета.“Става дума за липса на знания в задачите свързани с правопис и граматична норма“, коментира Биляна Иванова, специалист по БЕЛ към МОМН.3 336 са слабите оценки на изпита по БЕЛ сред зрелостниците, а миналата година двойките са били 2 391. Намаляват и отличните оценки по БЕЛ през настоящата година, техният брой е 181.

Най-добри постижения зрелостниците са показали при задачите свързани с разбиране на текст и извличане на информация, с разпознаване на автор-творба.От МОМН си обясняват ниските резултати по БЕЛ с това, че учениците не четат внимателно условието и не изпълняват задачата в съответствие с него. Друга причина, е че те отбелязват повече от един верен отговор както на въпросите с избираем отговор, така и на въпросите със свободен отговор.Освен това положилите матурата дават твърде кратки или твърде дълги отговори и преписват текстовете от изпитния вариант, а не създават собствени текстове.Обяснимо е понижаването на резултатите по БЕЛ поради сменения формат, посочи още Евгения Костадинова.Традиционно профилираните гимназии са с най-високи резултати на изпита по БЕЛ и втория държавен зрелостен изпит, а с най-ниски резултати са професионалните гимназии.Училищата с най–висок среден успех по БЕЛ са Американския колеж в София, 91-ва Немска гимназия, както и Езикова гимнация „Пловдив“ в Пловдив. Училищата с най-нисък среден успех по БЕЛ са Професионална гимназия по селско стопанство и хранително-вкусови технологии (ПГССХВТ) „А. Кънчев“ в Разград, както и професионални гимназии в Бяла и Професионалната гимназия по облекло „С. Н. Спасов – Еленина“ отново в Разград.

Статистиката на МОМН за матурите през 2012 показва, че 88 ученици имат 100 точки, а от тях един е с такъв резултат от изпита по БЕЛ. Това са ученици, които не са допуснали нито една грешка на зрелостния изпит, посочи Евгения Костадинова.45 зрелостници имат 0 точки, като от тях 35-ма от тях са с тази оценка по БЕЛ. 51 са учениците с две пълни шестици, 5 038 с по две отлични оценки от 5,50, а 1 446 ученици имат по две слаби оценки. Двама са учениците с нула точки и на двата изпита, което означава, че не се написали абсолютно нищо, уточни Евгения Костадинова.Почти по всички предмети резултатите при момичетата са по-високи, отколкото при момчетата.

http://inews.bg