Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Не се разбраха за Закона за горите

Днешната среща за Закона за горите между заинтересованите страни е приключила без разбирателство, каза Филип Цанов от „Природата за хората и регионите“, цитиран от агенция „Фокус“.   Не е постигнат консенсус по спорната точка в закона, свързана с промяната на предназначението на земи от горския фонд, посочи Филип Цанов. На срещата са присъствали Тома Белев, Александър Дунчев и техен адвокат от страна на протестиращите природозащитници и Филип Цанов от „Природата за хората и регионите”, която се свързва с Цеко Минев. Присъствали са и Бойко Борисов и Мирослав Найденов, както и председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева, експерти от Изпълнителната агенция по горите, юристи.По думите на Тома Белев от „Зелени Балкани“ е постигнато съгласие, че горите трябва да се запазят и да останат държавна собственост. „Отново представихме логиката на нашите предложения от 12 януари, които да разрешат проблемите в този законопроект за горите, представихме и промените, които вече шест месеца предлагаме. Постигна се съгласие върху всичко”, посочи Белев.Белев каза още, че Борисов е уверил, че ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента и няма да започне отново гледането на законопроекта, докато не се постигне съгласие от всички заинтересовани страни.

„На експертно ниво постигнахме някакво съгласие и се разбрахме да продължим дискусиите – текстове по текстове в следващите няколко месеца. Важното е, че се постигна съгласие върху два основни принципа – ние запазваме площта на горите в България и работим за тяхното увеличаване и запазваме държавната собственост в горските територии и няма да допускаме действия, които да намаляват горските територии. Всички се обединихме, че горите трябва да се запазват и увеличават и че те трябва да останат държавна собственост”, заяви Тома Белев.

Диалогът за Закона за горите между протестиращите природозащитни организации и сдружението „Природата за хората и регионите” ще продължи утре (19 юни) в Министерството на земеделието.Междувременно президентът Росен Плевнелиев пък заяви, че подкрепял всички, които могат по екологосъобразен начин да ползват даденостите на българските планини, съобщават от прессекретариата на държавния глава.“Уважавам и подкрепям решенията на Министерския съвет със Закона за горите да се въведе ред и да се даде шанс на регионите да използват своя потенциал за туризъм във всичките му форми. Това, за съжаление, се случи в условията на недостатъчна информираност на обществото и съм убеден, че през следващите седмици в парламента ще се намерят решения, изгодни и за българските региони, и за природозащитните организации“, коментира Плевневлиев, който на 16 юни наложи вето на промените в Закона за горите.Според държавния глава България може да печели от природата си по екологосъобразен начин, но това не бивало да става в условията на дефицит на информация. Банско и Разлог са категоричното доказателство, че хората могат да имат икономическа перспектива, но за целта било необходимо да се изработи качествен закон.“Категорично съм „за” развитие на регионите и на зимните дестинации на България и подкрепям всички, които могат по екологосъобразен начин да ползват даденостите на българските планини”, заяви президентът.

inews.bg