Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

9 хитри съвета за страхотно пътуване

1. Направете си стабилен план

Всички казват, че не искат да правят нищо друго освен да си лежат и да си почиват, когато са на ваканция, с което няма да имате проблем, но ако ви се ще да направите нещо различно (да посетите някой музей, воден парк, роднина и т.н.), направете така, че планът да е изяснен преди още да заминете. По този начин ще си спестите стреса от това да се опитвате да организирате на непознато място кой, какво и кога да прави.

2. Определете си бюджет

Тази точка е особено важна, тъй като, когато сте на почивка е лесно да се отнесете и да изхарчите повече средства, правейки забавни и приятни неща. За това е добра идея предварително да определите бюджет за ваканцията си. Уредете резервациите, пътуванията и ясните харчове и вземете бюджета си кеш. Така, когато харчите за храна и глезотийки, ще видите ясно кога парите ви намаляват и е време за малко ограничения.

3. Проучете по интернет

Най-доброто, което можете да направите, за да си спестите пари и неприятности по време на ваканцията, е да проучите по интернет за добри оферти преди да си ангажирате каквото и да било. Много често се намират изключително изгодни цени за спане и най-вече промоционални тарифи за самолетни и автобусни билети. Не е лошо да разучите и местата около локацията, която сте избрали за своята почивка. Можете да откриете намаления и за тях, които да включват ресторанти, забавления или забележителности.

4. Попитайте за отстъпки

Когато се обаждате, за да направите резервация за нещо, което планирате да правите по време на ваканцията си, винаги питайте за намаления! Много известни курортни места предлагат отстъпки  за учащи, за студенти, за пенсионери, за групи, за семейства и т.н., а някои хотели подаряват нощувки, ако отседнете за по-дълго в тях.

5. Предвидете си пикници

Това е препоръка към семействата с повече деца или с по-тесен бюджет – ако сте тръгнали на еднодневна екскурзия, разходка в зоологическата градина или на обиколка из курорта, не винаги се налага да обядвате в заведение. Може да си определите дни, за които да предвидите пикник, който е хем по-забавен, хем и в пъти по-евтин от обяд в кръчма. Само се уверете, че там, където отивате, има подходящи за целта места.

6. Вземете си забавление за дъждовни дни

Всички заминават на почивка, въодушевени и представяйки си вечно синьо небе и слънчеви дни, ала времето е непредвидимо и нещата не винаги се развиват според очакванията ни. Може да отменят резервацията ви заради двойно запазване на стаи или пък дъжд да развали плановете ви за разходка и плаж, или… каквото и да е, добре да имате резервен план за забавление. Вземете няколко любими на фамилията филма, две-три семейни игри, книжки за оцветяване, пъзели и задължително карти! Тези неща може да ви потрябват и в други моменти, когато след дълъг ден пазаруване, разходки или голф, например, може да ви се прииска нещо по-спокойно и задушевно.

7. Подгответе се за пътя

Ако сте планирали голямо пътуване, важно е да имате план за веселие по време на самия път. Музика, списания, книги и нещо за хапване са винаги плюс. Ако имате малки деца, погрижете се да имат играчки, аудио приказки или филмчета, защото, когато ги хване саклета от седене, няма да има с какво да ги развличате. Предвидете си и хладилна чанта с разхладителни напитки, за да потушавате всякакви „пожари“.

8. Предвидете желанията на всички

Докато планирате почивката, се опитайте да се съобразите с предпочитанията на всички в семейството, за да минимализирате оплакванията и мрънкането. Ако съпругът ви не обича плажове, например, идете на планина; ако дъщеря ви се бои от височини, не организирайте скално катерене като забавление; ако малкият иска водни приключения – изберете река или воден парк в който да го заведете. Предвидете по нещо подходящо за всеки член от семейството и най-вече посветете фамилната почивка на изкуството на компромиса. Малко пазарлък тук и там, ще оптимизира ваканцията на всички.

9. Изберете правилното време

Програмирайте ваканцията си така, че да се пада в най-подходящия за целите ви сезон. Ако искате купон и шумно веселие, заминете в разгара на сезона. Ако пък търсите спокойствие и по-ниски цени – вземете отпуската си малко по-рано или по-късно от пиковия туристически период. Също така разучете атмосферните особености на мястото, за което заминавате. Ако планирате да пътувате за друг континент, обезателно се информирайте за сезоните там, защото почти сигурно е, че няма да съвпаднат с нашите. Никой не иска да попадне в кулминацията на дъждовния сезон в екзотично място като Тайланд, нали?

http://www.tialoto.bg