Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: Общинските съветници не следва да изпълняват функциите си основно заради заплатата

Съвсем скоро заплатите на общинските съветници във Варна ще паднат двойно. Вместо по около 300 лева местните депутати ще получават по близо 150 лева. Драстичното намаление е в резултат на приетите от парламента промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, според които градските парламентаристи ще могат да получават до 30 на сто от средната заплата в кметската администрация, а председателят на съвет – до 90 % от възнаграждението на кмета. Сега съветниците взимат до 60 процента от средната заплата на чиновниците в , а председателят – възнаграждение не по-голямо от това на градоначалника.В Дупница общинските съветници вече си гласуваха максималния размер възнаграждение, позволен от закона. В Благоевград пък излязоха с декларация срещу готвеното орязване на заплатите. Те подписаха протестен документ, адресиран до вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. В Силистра част от общинарите също споделят недоволството от намаляването на възнагражденията. Според председателя на Общинския съвет в крайдунавския град д-р Мария Димитрова, която е от ГЕРБ, „без възнаграждения ще стане страшно”.Орязването на заплатите не притеснява голяма част от общинските съветници във Варна. Това поне показа проверката на Дарик сред някои от тях. Съветниците твърдят, че са избрали да влязат в градския парламент не заради заплатите, а за да решават проблемите на града. „Общинските съветници не следва да изпълняват функциите си основно заради заплатата. Влизането им в Общинския съвет, надявам се, не е било свързано именно с такива очаквания. Така че не мисля да има нещо проблемно”, сподели председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Иван Портних.За общинския съветник Костадин Костадинов от коалиция „ВарнаУтре” приетите промени също не представляват проблем. „И към настоящия момент заплатите не са много високи. Даже не бих ги нарекъл заплати, а по-скоро някакви символични възнаграждения за участието в работата на ОбС – в сесиите и комисиите на съвета. Към момента общинските съветници във Варна се разписват средно по около 300 лева на месец. Дали ще бъдат 300, дали ще бъдат 200 или 150 лева, мисля, че не е от кой знае колко голямо значение. Още повече че ние, общинските съветници, сме се кандидатирали там не за да получаваме заплати, а за да работим за града”, коментира заместник-председателят на ВМРО.Председателят на групата на БСП в Общинския съвет Борислав Гуцанов остро възрази срещу решението на парламента – взето тихомълком, без обществен дебат и без съгласуване с Националното сдружение на общините.

„Това беше едно непремерено решение, тъй като ако общинските съветници си изпълняват функциите така, както трябва, наистина имат много работа и голяма част от тяхното време преминава в общините. Тези, които са съвестни, не можете да си представите по какъв начин биха реагирали”, коментира Гуцаниов. Според него, за да се предприемат подобни действия, те трябва да бъдат обсъдени със Сдружението на председателите на общинските съвети и със Сдружението на общините. „Тези организации не са направени да съществуват сами за себе си, а големият смисъл е с тях да се обсъждат всички законопроекти, касаещи общините, включително общинските съветници. Фактът, че това не е направено, говори много лошо. Заплатите могат да бъдат намалени, мохгат да бъдат увеличени, но трябва да има дебат”, категоричен е Гуцанов.

Местните депутати изразиха готовност да работят за благото на града за без пари. Запитан как би реагирал, ако бъде лишен от заплата за работата си в Общинския съвет, Иван Портних отговори: „Съвсем положително. Възнаграждението не е факторът, който би следвало да води съветници в работата им в съвета. Всички са отишли с идеята, че има положителни неща, които трябва да се направят за града ни, и не смятам, че това трябва да се обвързва пряко с размера на възнагражденията”.Борислав Гуцанов също обяви, че би се трудил в Общинския съвет, без да получава възнаграждение. „Аз обаче не съм мерило в дадения случай. Бил съм два мандата председател на ОбС на втория по големина град, два мандата съм ръководил всичките председатели в страната и при мен ситуацията е по-различна. Недейте да сравнявате един съветник с друг, един град с друг, тук подходът е важен”, аргументира се „червеният лидер”.

Сред общинарите, заявили готовност да работят безплатно, бе и Петър Липчев от партия „Либерален алианс”. „Не съм си и правил сметката, че ще участвам в работата на съвета за пари”, каза той. Макар да прокламира, че би работил за града само на добра воля, Липчев е на мнение, че заплатите на местните депутати не бива да се намаляват. За да участват активно в работата на градския парламент, съветниците трябва да бъдат мотивирани, смята той.„Ангажиментът е голям. Има лекари, има юристи, има икономисти. Моята теза е, че за да бъдат заинтересовани колегите-съветници и да отделят повече време за това, което им се дава да гласуват, би трябвало да има и по-нормално възнаграждение. Освен ако не се изисква едно протоколно гласуване“, коментира Липчев.

В други общински съвети вече излязоха с протестни декларация срещу готвените намаления на месечните им възнаграждения. Във Варна корекциите в заплатите все още не са обсъждани, разкри председателят на местния парламент Николай Апостолов.„Не сме коментирали промяната в закона с моите колеги. Може би това тепърва ще стане, когато бъде внесено предложение за гласуване на новия размер на възнагражденията на комисията по финанси и бюджет. Така че при нас не е обсъждан въпросът да излизаме с декларации“, добави Апостолов. По всичко личи, че промените в месечните възнаграждения на общинските съветници във Варна ще бъдат приети без особени брожения. Те най-вероятно ще станат факт на сесията през юли.

dariknews.bg