Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Всяка крайност за горите е лоша, смята Найденов

Поправките в Закона за горите и протестите около тях продължава да бъде тема номер 1 и в днешния печат. В интервю за „Труд“ министърът на земеделието Мирослав Найденов споделя мнението, че всяка крайност за горите е лоша.“Правителството има амбиция до края на своя мандат да не намали процента на държавните гори в страната“, казва Найденов. „Промяната на предназначението, за която настояват еколозите, означава изваждане на съответните гори от държавния горски фонд, превръщането им в урбанизирана територия и инвеститорът да купи терена. А след това върху него може да построи не писта за ски, ако иска и писта за самолети и цяло летище“, уточнява още министърътПо думите му еколозите подкрепят идеята за намаляваме процента държавни гори. Те от своя страна предлагат промяната на предназначението да е за определен период от време, равен на експлоатацията на съоръженията. „Инвеститорите обаче ни казват – ами аз, като платя сега за това право, след 20 години кой ще ми върне парите?! От друга страна, промяната на предназначението е тежка финансова бариера пред потенциални инвеститори. Защото той трябва да плати два пъти – и право на строеж, и промяна на предназначението, уточни още Найденов.

„Ски машини срещу ски екипи в София“, отразява протестите „Труд“. Два протеста – „за“ и „против“ поправките в закона, разтресоха вчера жълтите павета в столицата. По обед около 1500 души пристигнаха с автобуси и леки коли от Самоков, Смолян, Берковица, Дупница, Разлог и Банско и изпълниха площада на Народното събрание, за да защитят поправките в закона, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето. Със ски и сноубордове в ръка пък дойдоха някои от младежите на контрапротеста, организиран от еколозите в 18, 30 часа.В интервю за „24 часа“ Пол Матюс, експерт номер едно по курортите, категорично заявява, че хората, които не искат развиване на туризма по планините, са заблудени.“Вижте, навремето цели селски райони във Френските Алпи запустяват. И тогава правителството усеща, че не може да побере 50 милиона човека в Париж. Приема закон и започва да развива туризма. И в момента това е един прекрасен, чист район, който дава хляб на стотици хора. Особено след като дойдоха руснаците. София изглежда като чудесен град, но си представете, ако дойдат още няколко милиона човека“, пита реторично Матюс. По думите му разширяването на ски пистите по никакъв начин не вреди на природата. Експертът прогнозира още, че до 10 години България ще има сериозни проблеми с горите, ако не започне да ги поддържа.

„За горите ме плашат с есемеси, ще приемем закона след дебати“, е заглавието над друго интервю в „24 часа“ с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. По думите му хората,които са „за“ закона за горите, не излизат да протестират в подкрепа. А излизат тези, които са против.Уникални дюни, които всяка друга държава би съхранявала като национално богатство и охранявала по-строго от летище, са на път завинаги да бъдат заличени от лицето на Несебър, алармира „Преса“. Кметът на Несебър Николой Димитров заявява: „Дюните да не са музей, че да ги пазим. Не мога да сложа часовой там. Все пак те са национално богатство и са изключителна държавна собственост. Общински дюни няма. Редно е държавата да се грижи за тях“. „Монитор“ съобщава за друга пясъчна мафия: Незаконен добив на пясък от Дунава започна отново с идването на лятото.Гласуването в парламента на първото вето на президента Росен Плевнелиев – върху поправките в Закона за съдебната власт, се превърна в пълен фарс, коментира под глава „Сега“. Мнозинството от ГЕРБ профанизира позицията на държавния глава, а и на премиера Бойко Борисов, като 90 депутати гласуваха „въздържал се“. Ветото бе прието с абсурден резултат – 8 гласа „за“ и 6 „против“.

От гласувалите срещу ветото трима са гербаджии. До безпрецедентната проява на непокорност на парламентарната група на ГЕРБ се стигна, след като Борисов публично нареди на президента да върне закона, който дава автоматично кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет, припомня изданието.“Фандъкова на прокурор заради кучетата“, е акцентното заглавие за „Дума“. Общинският съветник от БСП Георги Кадиев подготвя сигнал до прокуратурата за престъпно бездействие от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова и нейната заместничка Мария Бояджийска заради проблема с безстопанствените кучета.

Властта е на път да довърши единната информационна система на силовите министерства и съдебната система 16 г. след взимане на решение за изграждането й, подчертава „Сега“. На специална пресконференция от прокуратурата обявиха, че Единната информационна система за противодействие на престъпността трябва да заработи в края на май догодина. За целта държавното обвинение планира да похарчи над 5.4 млн. лв., идващи от оперативна програма „Административен капацитет“.Руски фонд ще даде 1 млн. лв. за ремонт на паметника на Цар Освободител, анонсира под глава „Преса“. Ремонтът на паметника, наложителен заради стари пробойни, вече е получил благословията на премиера Бойко Борисов и разрешение за строеж. На откриването на обновения мемориал на 3 март 2013 г. има вероятност да дойде и руският президент Владимир Путин.В интервю за „Монитор“ Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК, прогнозира кои ще са основните играчи на политическото поле. „ГЕРБ води почти двойно на БСП. А вдясно се надявам нещо да се случи, защото в момента е мрак и ужас.Нещата са много прости. В България има 800 000 десни избиратели. В момента максимум изкарват 200 000. Да бъдат така добри бъдещите десни лидери да престанат да гледат в пъповете си. Да започнат да се занимават с проблемите на хората. И да си върнат избирателите, отчита Константинов.Според челото на „24 часа“ максималната работна заплата на чиновника ще стига до 4000 лв. Това е с 500 лв. повече спрямо нивата, които пусна за обсъждане вицепремиерът Симеон Дянков. Допълнителното вдигане е, за да вместят парите на експерти, които работят по европроекти. Най-много ще взема главният секретар на Министерски съвет. Стартовата заплата на експерт ще е 1300 лв.Все повече българи стягат куфарите за работа в Куба, Доминиканската република и Бразилия, след като икономическата криза удари пазара на труда в Гърция, Италия и Испания, а политическата – този в Либия, Сирия и Египет. Това е водещата новина за „Монитор“. Специалистите по човешки ресурси вече търсят контакти с техни колеги зад океана, за да могат да предложат оферти на сънародниците ни, които не искат да се приберат в България.

http://www.dnes.bg