Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Матей Казийски: Крайно съм разочарован

Решението ми да напусна националния отбор е окончателно, заяви по Нова телевизия волейболната ни звезда Матей Казийски.Той беше категоричен, че е крайно разочарован от всичко около българския волейбол. Проблемите са много отдавна и затова се е стигнало до този резултат. Ще бъде абсолютно безотговорно, ако преглътне това, което се е случило и отиде на Олимпиада, където ще извлича дивиденти за себе си.“Ако оставим сега нещата по този начин, проблемите никога няма да се разрешат и всеки един ще преглъща във времето всичко заради каузата“, добави Казийски.“Феновете ще са много по-доволни, ако националният отбор по волейбол започне да се развива и побеждава“, заяви още Казийски.Положението ескалира през последните няколко месеца преди квалификацията. До този момент имаше една търпимост. Но не мисля, че мотивът беше, че паднахме от Германия – смяна на Радостин Стойчев бе подготвяна много преди това – просто искаха да го уволнят и се изчакваше удобния момент, смята звездата на българския волейбол, който заедно с треньора Радостин Стойчев, се отказаха от националния отбор, обявявайки, че няма доверие на Българската волейболна федерация.Скандалите във волейбола не затихнаха – последва Общото събрание на Федерацията, на което Стойчев и Казийски също присъстваха. Бе предложено Мартин Стоев да поеме националите, но в крайна сметка, След края на Управителния съвет на българската волейболна федерация стана ясно, че сензационно Найден Найденов е назначен за нов треньор на България.Няма да твърдя, че сме били единодушни, но по-голямата част от отбора бе единодушен и от тази по-голяма част бяхме изпратени на среща с делегатите, за да предотвратим това нещо, обясни Казийски относно решението си да спре да играе за националния отбор и подкрепата му към Радо Стойчев. „Тези смени понякога дават резултат, не мисли, че е сгрешил“, аргументира се Матей за смяната му в мача с Германия. „Логиката е, че аз на задна линия не мога да бъда толкова полезен и това се е случвало и друг път и е правилно да се наблегне на посрещането“, продължи Матей, защитавайки Радо Стойчев.

„Радо Стойчев не бе уволнен от днес за утре“, категоричен бе Казийски. Според него мнението в националния отбор относно тяхната реакция – напускането им от отбора и искането им за оставка на федерацията, е по-скоро единодушно – и „го заявявам абсолютно отговорно, повечето подкрепят мнението, че това, което правим е правилно и искат промяна“.Радостин Стойчев обяви, че има план след евентуално подаване на оставка на всички членове на федерацията, аз лично нямам план Б, призна Казийски. Запитан защо с Радо Стойчев са винаги заедно „като скачени съдове“, какво значение има Стойчев за него в неговия живот и като играч, Матей призна, че работят от много време заедно и е трудно да се дистанцира от него, и нашите приятелски отношения. Но това няма нищо общо каузата, която сме поели, категоричен е Казийски. „Ако Радо Стойчев се върне, това няма да се случи с мен – абсолютно категоричен съм може да ми се вярва на думата, тъй като до момента моите думи и действия са съвпадали“, закани се Матей.

Волейболистът разказа, че Любо Ганев, като член на Управителния съвет, му е предложил бас – „Ха, на бас, че това няма да стане“. Запитан дали не надвишават правомощията си – като състезатели да играят и да не се занимават с тези неща, Матей заяви, че първо налага го ситуацията в България, но когато всичко върви гладко, това е нашата работа. Но когато си вършим работата и се стига до моменти, излизат скандали, излизат други проблеми, има вмешателства, което води до непълноценно използване на ресурса.Относно екипите на националите и дали е имало спор за това, Казийски каза, че не знае и не може да каже. „Познавам Радо Стойчев, той пари не е взел от никой за нищо“, защитавайки го в обвиненията, че е имал финансови интереси да се сменят екипите им.На въпрос колко плаща на федерацията, Матей, отговори: „Аз лично трябваше да платя 10 хиляди евро на федерацията, за да ми издадат сертификат, за да мога да играя. Това не е големият проблем, а договорите на състезателите. Те се държат на минимални заплати и съвсем реално се притискат да подписват договори за по 5-7 години, за да може след това да им се взимат безбожни трансфери. Тази политика за мен лично е абсолютно неправилна и в световен мащаб е безпрецедентно.“

Той разказа, че е започнал в „Славия“, взимах 200 лева, после стигна до 300 и нещо. Покриваш си телефона и още две-три неща и парите свършват. После за компенсация, че са били вложени средства в мен, в договора ми с Динамо (Москва) беше написано, че трябва да давам 50 процента от възнаграждението ми на Славия. От първия ми договор те получиха 100 хиляди евро.“Реших да се освободя и да намеря някакво по-дипломатично положение, защото това е меко казано нередно“, спомня си Казийски. „Единственото, на което се надява родният волейбол е на родени таланти, но това няма да бъде вечно.““Категорично не гледам на себе си като незаменим. Ще се намери кой да ме замести, както се е случвало преди“, уточни още Матей. Той внесе и нотка надежда за бъдещето му в отбора – „има перспектива да се върна за Олимпиадата, но това минава през смяна на ръководните постове във федерацията. Аз не съм тръгнал на протест срещу някой треньор, не е проблемът в треньора, а във федерацията и ще се върна в момента, в която тя си подаде оставката и дойде федерацията, която иска да работи.“Матей Казийски отказа да направи прогноза за класирането ни на Олимпиадата. „С малко късмет, имаме шанс да се борим за финалите.“ Запитан дали се създава изкуствено мнение, че сме най-добрите, Казийски потвърди, че може би е така, но имаме шансове. „Бразилия, Русия, поляците също имат много добър отбор“.“Найденов за момента се справя“, похвали Матей новоназначеният треньор. „Той е един от щаба, с който работихме досега. Запознат е с работата и виждате, че се справя.“На финала на разговора Казийски остави автограф върху гипса на водещия.

inews.bg